Híres sziklafalak, amiket már csak fotókon csodálhatunk meg

A legszebb műalkotásokat maga a természet hozza létre, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a temészet néha vissza is veszi azt, amit egyszer megalkotott. Azoknak az országoknak, amelyek kaptak egy ilyen csodát, és azzal együtt temérdek látogatót, sokkal jobban oda kellene figyelniük ezekre a kincsekre. Az alábbi, természet alkotta műremekek az elmúlt évek során összeomlottak, de ezzel talán felhívták az emberiség figyelmét arra is, hogy a még létező képződményeket jobban kell védelmezni.

Hawaii összetört szíve

A szív alakú szikla Hawaii ma is egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, annak ellenére, hogy 2020 januárja óta már csak egy félig törött szív alakzat látható belőle, miután a szikla egy része leszakadt, írja cikkében a Tripztour.com.

Forrás: RacheeLynn/Shutterstock

Korábban sokan jártak a természet által megdöbbentően szimmetrikusra teremtett szikla csodájára. A romantikus környezet tökéletes célpont volt egy lánykéréshez, az Instagramra posztoló influenszereknek, és a különleges természeti alakzatok után kutató utazóknak. A Maui északnyugati partján található, jellegzetes formájú üreg egy természet ajándékozta műalkotás volt, amely a vulkanikus kőzet eróziójának köszönhette formáját.

Puerto Rico természeti csodáját már csak emlékeikben őrzik a helyiek

Az előzőhöz hasonló alakzatú tengeri sziklaablak omlott be egy tavaly januári földrengésben Puerto Ricóban. A Punta Ventana néven ismert, tengerbe nyúló, természetes ablakot formáló sziklaképződmény Guayanilla város közelében állt, és az ország legkedveltebb látványossága volt a turisták és a helyiek körében egyaránt.

Amikor kiderült, mekkora pusztítást okozott a földmozgás a településen, a közösségi hálóra a megrongált házakról készült fotók mellett sokan azt is kiposztolták, hogy mi maradt kedvenc helyükből, a Punta Ventanából. Glidden López, a helyi önkormányzat sajtósa, Facebook-bejegyzésében akkor így fogalmazott: A Ventana összeomlott. Mindannyian őrizzük emlékezetünkben."

Málta ablaka sincs többé

Az évente sok ezer látogatót vonzó Azúr ablak Málta egyik leghíresebb természeti látványossága volt Gozo szigetén. A természetes kőhíd a tenger felett nyúlt át a vízben álló kőoszlopig, ami 2017 márciusában omlott össze, erről szerkesztőségünk is hírt adott. A tenger fölé magasodó kőhíd környezetében számos filmjelenetet forgattak, többek között például a Trónok harcához is.  

Forrás: MARCIN CZERNIAWSKI/Pixabay

A baj megjósolható volt. Bár a helyi környezetvédelmi minisztérium 2013-as vizsgálata azt állapította meg, hogy nem fenyegeti az összeomlás az Azúr ablak szerkezetét, az apró erodálódás elkerülhetetlenségére már akkor is felhívták a figyelmet. Később azonban egyre jobban kezdtek aggódni a máltaiak, különösen akkor, amikor egy 2016 áprilisában készült légi felvétel repedéseket mutatott a sziklán.

Még tovább fokozódott az aggodalom néhány hónappal később, amikor nyilvánosságra került egy videó, amelyen egy vakmerő férfi a mélybe ugrik a kőhíd 28 méter magas tetejéről, magával sodorva egy rakás kőtörmeléket a tengerbe. Ezt követően hozták meg a rendeletet, hogy a kőhídra felmászni tilos, a rendelet megszegéséért pedig komoly pénzbüntetés járt. Később azonban a hatóságok elismerték, hogy nincs kapacitásuk a megfelelő ellenőrzésre, és sajnos be is következett a katasztrófa.

Ma már a doveri fehér sziklák fala sem ugyanaz, mint régen

Idén egy februári nap délutánján történt, hogy hirtelen több tonnánnyi szikladarab hullott a tengerbe a világhírű doveri fehér sziklákról, amely néhány perccel később ugyanúgy megismétlődött. Az esetet többen is megörökítették videó vagy fénykép formájában, köztük David Waterfield is, aki nem messze lakik a szikláktól, és épp kutyát sétáltatott, amikor egy "hangos durranásra" lett figyelmes. Nem sokkal később azonban már csak azt látta, ahogyan "nagy mennyiségű szikla" omlik bele a La Manche-csatornába – írta akkor a brit Express magazin.

A puha mészkőféléből álló doveri sziklák fehér színét a magas krétatartalma adja. Az összeomlást valószínűleg a nagy szél folyamatosan erodáló ereje és a puha sziklában felszívódó esővíz megfagyása okozta, amely a szikla repedéseinek kitágulását eredményezte, végül darabjaira töredezve a vízbe hullott. 

A Darwin-sziget boltívének már csak a lábai láthatók

A Galápagos-szigetcsoport 1978 óta szerepel az UNESCO világörökségi listáján. Egyedülálló növény- és vadvilága miatt bolygónk minden tájáról érkeznek ide a turisták, hogy megcsodálják a szigetek biológiai sokféleségét, amely Charles Darwint is inspirálta evolúcióelméletének megalkotásában. A Darwin-sziget közelében található Darwin-boltív néven ismert híres sziklaalakzat idén májusban omlott össze, erről mi is beszámoltunk.

Forrás: HakBak/shutterstock.com

Az angol biológusról elnevezett képződmény kedvelt célpontja volt a búvároknak. Az ecuadori Környezetvédelmi Minisztérium szerint a boltív májusi összeomlása hátterében – néhány fenti esethez hasonlóan – a természetes erózió áll, a kőhídból mára mindössze a két tartóoszlop maradt meg.

 

A pandémia idején a tengerekben sokkal többször vált láthatóvá a rózsaszínű delfinfaj, amelyet a legnagyobb folyamidelfinként tartanak számonForrás: Photo by leemage / Leemage via AFP
Földi paradicsomok, amelyeket a természet szelíden visszafoglalt magának
Apránként, lépésről lépésre, a korábban turisták tömegét eltűrő szigetek, parkok és települések kisebb-nagyobb területére lopakodott vissza az élővilág azt követően, hogy egy mikroorganizmus meghátrálásra kényszerítette az emberiséget. A csökkenő ipari termelés, a közutakról eltűnt járművek és a turisták hiányának következtében olyan helyekre is visszatért a vadvilág, amelyek az elmúlt években a tömegturizmus és a környezetszennyezés hatásaival küzdöttek. Ebben a cikkünkben öt ilyen helyről olvashatnak, ahol tényleg csak rajtunk, embereken múlik, hogy a turizmus újraindulását követően milyen lesz a folytatás.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek