Három ok, amiért az Ibiza kistestvéreként emlegetett szigetet egyszer útba kell ejteni

Van egy kis sziget Ibiza mellett, ahová alig fél óra alatt át tudunk hajózni egy menetrend szerint járó komppal, mégis egy teljesen más világot találunk ott, mint az elsősorban bulijairól ismert Ibizán. Formenterát gyakran emlegetik Ibiza kistestvéreként, de pont a különbözőségük miatt lenne szerencsésebb valami távolabbi rokonsági fokot emlegetni. Mondjuk minimum másodunokatestvéreket. 

Jelenleg, a korlátozások miatt Ibizára sem annyira a bulizni vágyó tömegek mennek, így végre Ibiza is meg tudja mutatni ezer más arcát a kíváncsi és nyitott turistáknak: falusi turizmustól világörökségi helyszínekig. Formentera viszont sosem szólt a bulikról. Inkább erősítették tudatosan a nyugis, chill, premium üdülőhely státuszukat már egy jó ideje. Emiatt Formentera még Ibizánál is drágábbnak számít, ha ott akarunk megszállni. Ha viszont átkompozunk ide egy napra, kedvezőbben is ki tudjuk hozni a látogatást, és nyerünk egy életre szóló élményt.

Erre keressék!
Formentera Ibizától nem messze, nagyjából félórás kompútra található. A többi baleári szigettel ellentétben még reptere sincs, elsősorban bérelt autóval vagy robogóval lehet itt közlekedni. Valamint hajókkal, ha az ember azon szerencsések közé tartozik, akik megengedhetik maguknak ezt a luxust. Formenterán pedig sokan vannak ilyenek, a sziget a luxus kategóriás európai nyaralóhelyek egyik örök toplistása.

Az alábbiakban három olyan programot mutatunk, amit nem szabad kihagyni egy Formentán töltött napból.

1. Strandolás hihetetlenül kék tengerpartokon 

Formentera lélegzetelállítóan kék tengerpartjaival és a szigetet körbeölelő kristálytiszta vizével nehéz versenyre kelni. Ilyen látványos türkiz vizeket a Földközi-tengerben csak olyan helyeken találunk, ahol szintén nagyobb neptunfű-telepek vannak a sekély tengervízben. Formenterának több népszerű partszakasza is van, ahol ilyen őrületesen kék vízben strandolhatunk, ezek közül ajánlunk most néhányat.

Ses IlletesForrás: Formentera.es

♥ Ses Illetes – Hosszú, félszigetszerűen elnyúló partszakasz, ahol annak megfelelően választhatjuk ki a helyet a strandtörölközőnknek, hogy merről fúj a szél; hiszen a dűnék másik oldalán akkor is szélcsendben pancsolhatunk, ha a strandként kijelölt oldalon épp erősebb szél és élénk hullámzás van. Ez tehát a helyiek és a turisták egyik kedvenc tengerpartja, amely a spanyol tengerpartok összesített toplistáján is általában bekerül az első öt helyezett közé. Nem véletlenül: a neptunfűnek köszönhetően hihetetlenül türkizkék a víz színe, a #nofilter kifejezést az itt készített Insta-képeken abszolút komolyan vehetjük. Sőt, az itt élő neptunfű olyan nagy méretű kolóniát alkot, hogy a telepeinek a másik végét Ibizán, a Ses Salinas Nemzeti Park szintén népszerű tengerpartjánál kell keresni.

Cala Saona – Különösen a családosok körében népszerű öböl, amelynek krisztálytiszta kék vizében visszatükröződnek az öblöt körbeölelő sziklafalak.

Platja Migjorn – Egy ötkilométeres partszakasz a sziget déli részén. Népszerűségét részben annak köszönheti, hogy a szigeten közlekedve minden irányból útba esik, gyorsan és könnyen megközelíthető.

Platja MigjornForrás: Formentera.es

Espalmador – Egy különálló, lakatlan szigetnyúlvány, ahová Formenteráról nagyjából száraz lábbal át tudunk jutni apálykor, de számolnunk kell vele, hogy dagálykor már csak úszva fogunk tudni visszajutni a szárazföldre! Azok, akik bevállalják ezt a kalandot, két természetes iszapfürdőt is találnak Espalmadoron.

2. Sportprogramok a szabadban

Hiába csak 19 kilométer széles Formentera szigete, számos szuper séta- és túraútvonalat, valamint rövidebb kerékpáros túrát is találunk itt, ha aktívan szeretnénk tölteni a napunk egy részét. A túraútvonalak közül nehézségi szint, indulási és érkezési hely, valamint nagyjából megjósolható gyalogos és kerékpáros időtartam alapján kereshetünk leginkább nekünk valót a formenterai turisztikai hivatal weboldalán

Forrás: Formentera.es

Ha inkább a vízi sportokba kóstolnánk bele, akkor a tengeri kajakozással és a SUP-pal tuti nem fogunk mellé, ráadásul ezeket szinte bárhol tudunk bérelni. De előre leszervezve benevezhetünk vitorlázásra vagy búvárkodásra is a szigeten.

3. Kulturális örökségek

Bár Formentera elsősorban a tengerpartjairól és a hippi-luxus életforma furcsa keveredéséről szól, érdemes egy-egy kitérőre megállni a sziget kulturális örökségeinél is. Formentera Ibizához hasonlóan már a föníciaiak idején is lakott terület volt, de a későbbi évszázadokban is kiemelkedő szerepe volt a földközi-tengeri hajózásban. Ma is több működő világítótorony emlékeztet minket erre a sziget minden szegletében. A két legnagyobb a Far de la Mola és a Far de Barbaria világítótornyok.

Far de la MolaForrás: Formentera.es

A sziget keleti részén, a La Mola szikláira épített világítótorony 120 méterrel magasodik a tengerszint fölé egy egészen meredek sziklafal tetején. Ezért aztán tényleg olyan érzésünk lehet mellette, mintha a világ végén járnánk, a tenger felől nézve pedig különösen impozáns látványt nyújt.

A másik híres világítótoronyhoz egy hosszabb sétaúton gyalog vagy kerékpárral juthatunk el, mivel a formenterai helyi közigazgatás lezárta a világítótoronyhoz vezető keskeny utat az autós és motoros forgalom elől pár éve.

Far de BarbariaForrás: Formentera.es

A slow tourism ugyanis nemcsak jól csengő mottó, hanem valóban olyan, a szigeten élők által meghozott rendelkezéseket jelent, amelyek nyugisabb tempóra kényszerítik a turistákat. Így lehet, hogy kevesebb látnivaló fér bele egy napba, de egyrészt mi magunk is jobban meg tudjuk élni azokat az élményeket, amire időt szakítunk, másrészt így senkinek nem kell az autók elől elugrálni vagy az égéstermék szagát beszívni. Mire elsétálunk a világítótoronyig, vissza is utazunk az időben oda, amikor még tüzeket raktak ezen a helyen, hogy a hajóknak jelezni tudjanak.

Újságírónk a Spanyol Turisztikai Hivatal meghívására járt Formentera szigetén.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek