Tudja, pontosan mit kínál a falusi turizmus? Ibizán luxus fokozaton kóstolhat bele!

Tágas terek, rusztikus berendezések, kellemes lelassulás, és ételek, amelyek nemhogy néhány kilométeres távolságból, hanem szó szerint pár méterről, közvetlenül a kertből származnak – a falusi turizmus erről szól általában mindenhol. De a Baleár-szigetekhez tartozó Ibizán még ezt, az alapvetően kedvező árkategóriájú nyaralást is tudták egy magasabb szintre emelni. Bár a luxusnak megkérik az árát, cserében egy életre szóló élménnyel gazdagodhat az, aki eltölt pár napot egy ilyen helyen.

 

Agroturismo a varázsszó, amit meg kell tanulnunk, ha Spanyolországban szeretnénk megnézni, hogy mit kínál a falusi turizmus egy olyan helyen, ahol a klíma a hazaitól nagyban eltérő növényvilágról gondoskodik, és ahol reggelente világhíres borokat adó szőlőültetvények, olajfa- és narancsligetek látványára ébredhetünk.

Mitől különleges egy agroturismo?

Az agroturismo besoroláshoz meglehetősen szigorú kritériumoknak kell megfelelni minden helynek. Államilag szabályozott előírások vonatkoznak a minimális földterületre, a maximális beépítettség mértékére, a legfeljebb kiadható szobák számára és arra, hogy milyen növénytermesztést és/vagy állattenyésztést kell aktívan folytatni a területen. 

Így nem fordulhat elő, hogy egy agroturismo besorolású szálláshelyen a mezőgazdasági tevékenységet már rég elhagyták, vagy mutatóban maradt csak belőle valami, ami miatt végül csak egy isten háta mögötti szálláshely lenne, nem pedig egy különlegesen gazdag élmény. Ezen előírások miatt viszont tényleg komoly mezőgazdasági munka folyik ezeken a szálláshelyeken, így jellemzően a szállások is inkább puritánok, egyszerűek és a környék megfizethetőbb árkategóriájába tartoznak. Nem úgy Ibizán!

Forrás: Can Curreu / Facebook

Ibizán az agroturismo szálláshelyeket szinte kivétel nélkül egy magasabb kategóriában alakították ki. Emiatt az áraik borsosabbak, így a vendégkörük sem azonos azokkal, akik hagyományosan ezt a szálláshely-kategóriát választják. Aki viszont eltölt egy-két éjszakát az ibizai falusi turizmus keretei között, az egészen egyedi élménnyel lehet gazdagabb.

Can Curreu – Egy kétszáz éves birtokból lett luxusfarm

A Can Curreu egyike Ibiza legfelkapottabb vidéki szálláshelyeinek. Népszerűségét egyrészt elhelyezkedésének, másrészt ünnepelt szolgáltatásainak, különösen éttermének és wellness részlegének köszönheti. Az elhelyezkedése egészen ideális: míg sok vidéki szálláshely mindentől messze esik, a Can Curreu esetében megvan ugyan az érzésünk, hogy a világtól elzárt, nyugodt és csendes burokban vagyunk, de egy tíz perces séta után valójában már Ibiza egyik legnyüzsgőbb részén, San Carlos hippipiacánál találjuk magunkat.

Forrás: Helena G.H / Shutterstock
A Las Dalias volt Ibiza első hippi piaca
A piacon 1985 óta folyamatosan fogadják a látogatókat. Az induláskor még csak öt asztalon kínálták a kézműves termékeket, ma már jellemzően háromszáz körül jár egy-egy piacnapon az árusok száma. A szombati hagyományos piacon akár húszezer látogató is megfordul egy nap, ezért jobb egy nyugodtabb, esti piacozást betervezni. Vasárnapi, hétfői és keddi napokon ugyanis night marketté alakul a Las Dalias, ahol este héttől egészen hajnali fél egyig élvezhetjük a naplementét követő szabadtéri vacsorát és az élő zenét.

A Can Curreu másik különlegessége az agroturismo kategóriában ritkaságnak számító spa, amelyhez napozóteraszos kinti úszómedence, fűtött beltéri medence, szauna, merülőmedence, élményzuhanyok és gőzfürdő is tartozik.

Forrás: Can Curreu / Facebook

Étterme pedig nemcsak a szállóvendégek, hanem külső vendégek körében is népszerű, hiszen a Can Curreuban szó szerint farm to table élményben lehet része azoknak, akik itt foglalnak asztalt egy vacsorára: a legtöbb zöldség és gyümölcs, amit az étteremben felszolgálnak, mind a szobák és lakosztályok előtti teraszos földeken terem. A vendégeknek még arra is van lehetősége, hogy bejárják ezeket az ültetvényeket, és szedjenek maguknak mondjuk egy érett citromot vagy narancsot a fákról.

Még 3 különleges agroturismo szálláshely Ibizán

♥ Agroturismo Ibiza Can Jaume – Ez a hely még a sziget luxus vidéki szálláshelyeinek listáján is a drágább és exkluzívabb végletet képviseli. Ibiza városának közelében található, narancsligetek veszik körbe, a stílusa és a berendezése inkább modern, mégis visszatükrözi a természetes közeget. Ha pedig egy vendég ráunna a vidéki idillre, a különleges elhelyezkedésből adódóan alig tíz perces autóút után a legfelkapottabb bulihelyeken találhatja magát.

Forrás: Can Jaume by Ocean Drive / Facebook

♥ Can Domo – Ez a 17. századi épületből luxusszállodává alakított hely viszont száz százalékban a nyugalomról szól. Sem televízió, sem wifi nincs a házban, így tényleg teljesen átadhatják magukat a vendégek a kikapcsolódásnak: függőágyakban vagy a medencében élvezhetik a pihenést és a szuper kilátást a környék olajfaligeteire.

Forrás: Can Domo Agroturismo Restaurant Ibiza / Facebook

Atzaró – Ennél a szálláshelynél a legkevésbé hangsúlyos az agroturismók tradicionális vidéki életet tükröző jellege, inkább a modern luxus-hippi életforma ötvözete a balinéz stílusú wellness részlegével és baldahinos búvóhelyeivel a medence körül. Éttermén kívül különleges kulturális programjai miatt népszerű szálloda a sziget észak-keleti részén, pálmaligetek, olajfák és illatos mediterrán virágok között megbúvó huszonkét szobás Atzaró.

Forrás: Agroturismo ATZARO Ibiza / Facebook

 Újságírónk a Spanyol Turisztikai Hivatal meghívására járt Ibiza szigetén.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek