Ingyenes kerékpáros túrán eredhetünk az év madara nyomába a Fertő-tónál

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) minden évben meghirdeti az Év Madara programot, melynek keretén belül idén a cigánycsukot ismerhetjük meg közelebbről egy biciklitúra keretében.

Az év madara 2021-ben, a cigánycsukForrás: Tóth Tamás tanító / Youtube.com / screenshot

A Magyarországon védett madár, a cigánycsuk hímjének feje feltűnően sötét, és egyik legjellemzőbb tulajdonsága, hogy a hímek sokat énekelnek. Előszeretettel ül ki egy kimagasló pontra, ahonnan jól szemmel tarthatja a körülötte lévő nyílt területeket. A madárról egy tanítójellegű videó is készült, amit a YouTube-on tudunk megnézni. 

Ebből tudtuk meg, hogy zsákmányuk rovarokból, pókokból és más ízeltlábúakból áll, de néha apró csigákat is elfogyasztanak. Amikor párba állnak, nászrepülésük is megfigyelhető.

Ennek a kistermetű madárnak a nyomába eredhetünk egy vezetett túra alkalmával a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, augusztus 21-én. A biciklitúra a Fertő-part festői tájain vezet végig, és míg a tájat kémleljük tanulhatunk a madárfajról, annak élőhelyéről, valamint az agrártájakhoz kötődő természetvédelmi problémákról, esetleges megoldási lehetőségekről. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ha nincs kerékpárunk, akkor sem kell lemondanunk az útról, mert felnőtt kerékpárt 800 forintért, gyerek biciklit pedig 600 forintért bérelhetünk a helyszínen.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek