Gyűrűzzön madarakat egész augusztusban Cinkotán

Madárgyűrűző akciót hirdetett a Magyar Madártani Egyesület Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál. A ma hajnalban kezdődött program augusztus 29-ig tart, az érdeklődőket folyamatosan várják ez alatt az időszak alatt - írja az egyesület Facebook közleményében.

A Naplás-tóForrás: Derzsi Elekes Andor/commons.wikimedia.org

A madárgyűrűzés egy kutatási módszer, aminek segítségével – sok más igen hasznos eredmény mellett – megismerhetjük az egyes madárfajok szezonális vonulási útvonalait, pihenő- és táplálkozóhelyeit, illetve telelőterületeit. A madárvonulási rendszerek egész Földünket átfogó hálózata térképezhető fel a gyűrűkkel megjelölt madarak megfigyelésével, újbóli kézre kerülésével.

A helyszínen egy MME standot is felállítanak, ahol az érdeklődök feltehetik a kérdéseiket. A program bázisa a főúttal ellentétes oldalon található gátőrháznál lesz, itt várják a látogatókat. A tó ellenkező sarkán büfé is üzemel.

A madárgyűrűzés jó idő esetén hajnaltól körülbelül délelőtt 10 óráig, illetve 18 órától naplementéig tart. Esős időben a gyűrűzés szünetel.

A helyszín autóval a Naplás úton közelíthető meg, de kiépített kerékpárúton is eljuthatunk a tóhoz. Tömegközlekedéssel az Örs vezér teréről a 45-ös busszal érdemes menni az Anilin utcai megállóig, ahonnan a Szilas-patak mentén egy 25 perces sétával juthatunk el a tóig. Ha a 46-os busszal érkezünk, az erdei bekötőút megállónál kell leszállni; innen 15 perc sétával érhető el az MME bázisa. Utóbbi busz fél óránként jár, ezért érdemes megtervezni az utat - ajánlották a szervezők.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek