Ebben a megyénkben madárparadicsomok várják a turistákat

A történelmi látványosságok, fürdők, múzeumok mellett a természeti kincsekért is érdemes Jász-Nagykun-Szolnok megyébe látogatni. A turisták az arborétumok, a parkerdők és vizek mentén ráadásul csodálatos állatvilággal találkozhatnak, s felejthetetlen élményekkel gazdagodhatnak szűkebb hazánk „madárparadicsomaiban" is – írja a szoljon.hu.

A nádas környéke rengeteg vízi madárnak szolgál otthonáulForrás: Richárd B/Pixabay

"Akik szívesen túráznak, biztosan rálelnek olyan helyekre, ahol nyugodt környezetben tölthetik el a szabadidejüket, s tulajdonképpen csak állatokkal találkozhatnak. Az érdeklődőket igazi „madárparadicsomok" várják megyeszerte. Szinte mindegy is, merre indulnak el, hiszen a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzet számos területet foglal magában a térségben" – mondta Pálinkás Csaba, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Helyi Csoportjának elnökhelyettese.

A Tisza mentén, az ottani területek zavartalanságának köszönhetően nagyon sok énekes-, vízi- és ragadozó madarat kaphatunk lencsevégre de a madarakban gazdag területek sora természetesen nem ér véget a Tisza-parton.

"Aki vízimadarakat szeretne látni, annak érdemes a Tisza-tó, valamint a Kunság felé indulni. Gondoljunk csak a Nagykunsági-halastavakra, Kengyel, Bánhalma és Karcag térségében elsősorban vízimadarak fordulnak elő, a kisújszállási és karcagi rizsföldek térsége parti madarak vonuló- és fészkelőhelyeinek számítanak" – sorolta Monoki Ákos, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága Közép-Tisza-Jászság Természetvédelmi Tájegység természetvédelmi tájegységvezetője. Szerinte sok egyéb terület mellett nem szabad megfeledkezni Mezőtúrról sem, ahol a Hortobágy-Berettyó folyó városi szakasza több mint száz pár fattyúszerkő- és kormos szerkő költőhelye.

Szolnok környékén is nagyon sok madárbarát terület van, melyeket a témában jártas, sokat tapasztalt önkéntes természetbarátok, madármegfigyelők rendszeresen bejárnak.

Közöttük Hajdú Tamás, aki saját állomást alakított ki a madarak tanulmányozására. A szolnoki fiatalember a Millér horgásztó közelében található mintegy öthektáros Madárfigyelő Szolnok területén madárleseket állított fel, itatókat, etetőket létesített a madaraknak, s odúkat helyezett ki azok költésének elősegítésére.

A csodálatos színekben pompázó szalakóták is szívesen költenek errefeléForrás: Tamas Hajdu/Madárfigyelő Szolnok - Bird watching/Facebook

"A saját területemen is gazdag a madárvilág, de emellett rendszeresen járok be más térségeket is. Szolnokon mindenképpen megemlíteném a tiszaligeti egyetemi campus hihetetlen fajgazdagságú énekesmadár-állományát, kedvelt hely számomra a volt cukorgyári ülepítők területe, ahol nagyon sok parti madár figyelhető meg, és a megmaradt szandaszőlősi homokbánya partifecske-gyurgyalag állománya is nagyon fontos. Érdekes lehet még a dobapusztai gémtelep, valamint a Besenyszög közelében lévő több parlagi sas élettere is"– tette hozzá Hajdú Tamás.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek