Világrekorder lehet a négy fiókát nevelő magyar parlagisas-pár

Éppen mai hírünkben számoltunk be arról, hogy Solton egy sasfiókát fészkestül vert le a fáról a vihar, és a madárnak nyoma veszett, de végül Samu, a méreg- és tetemkereső kutya még épségben talált rá. Most újabb jó hírről, méghozzá egy világrekord-gyanús parlagisas-fészekaljról számolt be a közösségi oldalán a Magyar Madártani Egyesület.

A 4 potenciális világrekorder fiókaForrás: Horváth Márton/MME/PannonEagle LIFE

"Egy Körös-Maros Nemzeti Park területén található parlagisas-fészek négy fiókának ad otthont! Erre hazánkban még nem volt példa, de világszinten is csak néhány esetről van tudomásunk. Négy fióka sikeres kirepülését azonban még sehol nem bizonyították, így lehet, hogy ez a fészek lesz a világon az első, amelyből négy egészséges fióka repülhet ki! Hamarosan kiderül!" – írják a Facebookon. 

Ezek a ritka madarak egy évben csak egyszer költenek, a költések mintegy harmada meghiúsul, és sikeres költés esetén is általában csak egy vagy kettő, ritkán három fiókát tudnak felnevelni a sasok. Az idei évben azonban igazi szenzációra bukkantak tehát a kutatók, hiszen négy egészséges fiókát találtak. A világon eddig négy esetben jegyeztek fel négytagú fészekaljat, de négy fióka sikeres kirepülését még sohasem sikerült bizonyítani, így az elkövetkező hetekben izgulhatunk, hogy ez a saspár legyen a világrekorder – írja a parlagisas.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek