Gyönyörű látványt nyújtanak Kolon-tavon virágzó tündérrózsák

Csodálatos természeti látványra hívja fel a figylemet a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság a közösségi oldalán.  A legnagyobb virágú őshonos növényeink, a tündérrózsák lepték el a tavat. Ez a faj nem összekeverendő a kerti tavakba ültetett, vagy melegvizes kifolyókban, csatornákban észlelt hasonló megjelenésű, nálunk nem őshonos szubtrópusi, trópusi tündérrózsa fajokkal. Ezzel szemben azok virága sosem tiszta fehér, leveleik gyakran fogas szélűek.

A fehér tündérrózsa az őshonos növényeink között rekordtartónak számít, mivel a legnagyobb méretű virággal rendelkezikForrás: Filo/Filotás Zoltán/Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság/Facebook

Fehér tündérrózsával tápanyagban gazdag, iszapos talajú tavakban, holtágakban vagy lassan folyó vizekben találkozhatunk, körülbelül 3 méteres vízmélységig. A víz felszínén elterülő leveleik beárnyékolják a vízfelszínt, így csökkentik az esetleges algásodás kialakulását. Éjszakára becsukódó virágaik 3-5 napig nyílnak, majd elhervadva a víz alá buknak, és helyükbe újak fejlődnek.

A virágzási ideje június és szeptember között van, de a legszebb július elején.

A faj egyedének észlelése esetén a megfigyelés pár perc alatt bejelenthető a Vadonleső programban, melynek segítségével bárki hozzájárulhatnak a fehér tündérrózsa előfordulási adatainak gyűjtéséhez, előmozdítva ezzel a hosszútávú megőrzését.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek