Növényritkaságot találtak egy budai vadvirágos réten

Nem kell egzotikus expedíció ahhoz, hogy igazi kincset találjunk, elég, ha nyitott szemmel járunk a városban. A Vadvirágos Budapest program egyik helyszínén például a méhbangó (Ophrys apifera) legnagyobb fővárosi állományára bukkantak a Főkert munkatársai, mint a szervezet Facebook-oldaláról kiderül

A méhbangó Magyarországon fokozottan védett növény, egyetlen példányának természetvédelmi értéke 250.000 Ft. Országosan sem gyakori fajról van szó, pár tucat előfordulása ismert csupán. Budapesten belül ennek a ritka orchideafélének összesen három termőhelye ismert, a teljes állománya mintegy 300 tő – és ebből közel 200 példány él a budai méhlegelőn.

Az orchideafélékre jellemző mézajak a méhbangó esetében bársonyos, barnás-sárgás rajzolatú. Gondolhatnánk, hogy ezzel a csábos rovarpotroh mintázattal édesgeti magához a szerelmi kalandra éhes hím dongókat, méheket – de tévednénk. A méhbangó leggyakrabban önbeporzó, a megtermékenyítés után toktermésében sok ezer apró mag fejlődik. A magok méretét jól mutatja, hogy egyetlen, 2-3 cm hosszú és 0,5 cm széles termésben akár 10-15 ezer mag is lehet (nagyjából egymillió mag tesz ki egy grammot).

Méhbangó (Ophrys apifera)Forrás: Bernard DUPONT/commons.wikimedia.org

Az orchideafélék kétségtelenül a mini kategória rekorderei, egyes fajok magjai alig 8 század-milliméteresek, vagyis szabad szemmel már nem is láthatóak. A skála másik végén a legtermetesebb, 15-30 kg-os mag a Seychelle-szigeteken honos tengerikókusz nevű pálmafaj szaporodásáért felel.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek