Elkészült a bicikliút, Budapestről már kikerekezhetünk Dunakeszire

Befejeződtek a munkálatok a Dunakeszit Budapesttel összekötő, 5,36 kilométeres kerékpárúton, amelynek egy része vízparti környezetben, magas fák alatt, a gyalogos sétánytól elválasztva vezet a páratlan panorámájú Duna-parton. Az EuroVelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózat részeként megépült szakasznak nemcsak turisztikai szerepe lesz, sokaknak a munkába és iskolába járást is megkönnyíti majd - derül ki az építő NIF Zrt. híréből.

Vízparti környezetben, a gyalogos sétánytól elválasztva vezet a kerékpárút egy részeForrás: Bernat Benjamin Laszlo/nif.hu

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában tavaly tavasszal kezdődtek meg a munkálatok, melynek keretében új kerékpárutat építettek 4,9 kilométeren, 440 méteren pedig kerékpározásra kijelölt utat alakítottak ki. A Penta Általános Építő Kft. kivitelezésében több mint 1200 m3 aszfaltot építettek be, 100 jelzőtáblát helyeztek ki.

A kerékpárút Budapesten a Vasrózsa utcai kerékpárúttól indul, és 2-es főút mellett halad Dunakeszi irányába a Pallagi utcai körforgalmú csomópontig különálló, 3,3 méter széles pályával, amely így előzésre is lehetőséget ad. A körforgalmon való átvezetés után azonos burkolatszélességgel a Folyam utcáig vezet az önálló kerékpárút. Így a nagyon forgalmas főút helyett külön kerékpárúton, biztonságosan és kényelmesen lehet biciklizni. Az Újszőlő utcáig új nyomvonalú, vegyes használatú utat adtak át, az Újszőlő utca és a Liget utcai kerékpárútnál található végpont között szintén új nyomvonalú kerékpárútszakaszt építettek ki.

Új kerékpáros pihenőhelyet alakítottak ki a vízparton a Katonadombnál, kényelmes lehetőséget biztosítva egy-egy rövid megállásra vagy étkezésre. Itt egy információs táblát is kihelyeztek, amely a környék nevezetességeit mutatja be.

A szakaszról a Duna vonalát követő, Szobig tartó bicikliúthoz lehet csatlakozni, az útvonal része a franciaországi Nantes-ból kiinduló, a Fekete-erdőt érintő, a Duna mentén a Fekete-tengerig részben már megépült, 3600 kilométer hosszú Eurovelo 6 nemzetközi kerékpárút-hálózatnak. Az útvonal 450 kilométer hosszan szeli át Magyarországot.

A címlapkép illusztráció: bicikliút Szobnál - forrás: Christo/commons.wikimedia.org

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek