Virágzik a Badacsony egyetlen orchideafaja

Az elhagyott badacsonyi bányaudvarokban ilyenkor virágzik a hegy egyetlen orchidea faja, az agárkosbor, mely a legkisebb a magyar orchideák közül. A Kiskunságban található belőle a legtöbb, Badacsonyban viszont ez az egyetlen. A bíborszínű, apró virág különleges látvány a hatalmas sziklák alatt.

Az agárkosbor szára 8–20 cm magas, de maximum 60 cm-re megnő de még így is hazán legkisebb orchidea faja -  illusztrációForrás: Bernd Haynold/Wikipedia

Mint a likebalaton.hu cikkéből kiderül, a Badacsonyi Céh Turisztikai Egyesület évek óta minden tavasszal Agárkosbor kereső túrát szervez, melyen Árvai Gábor túravezető a portálnak elmondta, hogy "Magyarországon jelenleg 71 orchidea faj ismert, de sokan nem is tudják, hogy a trópusi, virágboltban kapható, amúgy fákon élősködő orchideák mellett hazánkban is megél ez a növény. Igaz, hogy sokkal kisebb méretűek, de szépségük és szívósságuk is lenyűgöző. Még a vasúti töltéseken, kavicsbányákban, ártereken is képesek megmaradni."

Közelről a virágaForrás: Creative Commons Attribution/Marie-Lan Nguyen

Korábban gyógyászati célokra is használták a növényt, az agárkosbor föld alatti gyökérgumói védik, erősítik a nyálkahártyát, de ma már nem gyűjtik, az agárkosbor természetvédelmi ugyanis oltalom alatt áll, eszmei értéke szálanként tízezer forint. Hívták "bolond virágnak" is, a latin neve (Anacamptis morio) szó szerinti fordítása a bíbor virágszirmokban található pettyekre utal - derül ki a cikkből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek