Megnyitott az ország legnagyobb várbeli tereplépcsője Szögligeten

A 2006-ban alakult Szádvárért Baráti Kör a Facebook-oldalán adta hírül, hogy átadták az ICOMOS-díjjal kitüntetett, megújult szögligeti Szádvár felújított részét. A romterületen új kilátópontokat, gyilokjárót, biztonságos látogatói útvonalakat, padokat, piknik pontokat, információs táblákat és az ország legnagyobb várbeli tereplépcsőjét találják a kirándulók.

A Várhegy tetején álló Szádvár középkori erődítményének romjai az Aggteleki Nemzeti Park területén, Szögliget határában találhatók. A romok a Nemzeti Várprogram keretében, a Baráti Kör tagjainak segítségével váltak látogatóbarát kirándulóhellyé, így mostantól a térség kulturális és turisztikai kínálatának sorát bővíti, kimondottan a bakancsos turisták igényeit szolgálva. Az egyesület Facebook-oldalán látható képek is mutatják mennyi munka volt a rom körül, hogy végül egy érdekes, egyedi, de közben biztonságos szabadtéri túrázó- és pihenőhellyé alakulhasson.

Az eddig kevéssé ismert észak-magyarországi műemléket a Nemzeti Várprogram keretében, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) beruházásában fejlesztették új turisztikai vonzerővé, és tették biztonságosan bejárható, kényelmes szabadtéri pihenőhellyé - tette hozzá.

2020 októberi felvétel, folyik a várfalak stabilizálásaForrás: Szádvárért Baráti Kör / Facebook.com

A NÖF által koordinált projekt célja a romterület kulturális, örökségvédelmi, turisztikai fejlesztése volt. Központi elemét egy rendezett ligetes-fás romterület és biztonságos látogatói útvonal kialakítása adta. De ezek mellett a túraútvonal által érintett várfalak mintegy 440 méter hosszon elvégzett stabilizálása és a természeti környezet megóvása is része volt. 

Így már bejárható a várfalForrás: Szádvárért Baráti Kör / Facebook.com

A fejlesztést követően az Alsóvár a komplexum fogadópontjává vált. Ugyanitt egy tölgyfa gyilokjárón a 8-12 méter magasan fennmaradt, hatalmas sziklatömbök közé beékelt keleti és északi várfal falkoronája is bejárható lett. A keleti, északi és nyugati bástyák előterében kilátópontok létesültek. A Belsővár nyugati udvarában a látogatók fedett helyen tekinthetik meg a területen évszázadok óta szétszórva heverő nagy számú és nagyméretű középkori faragott kőanyagot.

A projekt során kialakított új látogatói útvonal a veszélyes falaktól, pincéktől, ciszternáktól megfelelő védőtávolságot tart, a ligetes-fás romterületen létesített padok, információs táblák, zászlótartó rudak, kőtár, esőbeálló és gyilokjáró egyszerű kivitellel, de tradicionális anyaghasználattal, tölgyfából készültek.

Az írásos emlékek által először 1268-ban említett, és 304 éve lerombolt Szádvár, Szögliget északi határában, a Ménes-patak déli oldalán emelkedő Óvár-tetővel szemben, a 460 méter magas Várhegy sziklás fennsíkján található. A szabálytalan alaprajzú vár területe körülbelül egy hektár - olvasható a Szadvar.hu leírásában.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek