Sziklák és műemlékek titkait ismerhetik meg ezen a geotúrán

Az Európai Geoparkok Hete 81 geopark rendezvényeit fogja össze a kontinens 26 országában, és ehhez csatlakozik a Balaton-felvidéki Nemzeti Park is a május 22-e szombatra hirdetett geotúrával, amely a Keleti-Bakony kapujából, Bakonynánáról indul.

BakonynánaForrás: Tamás Schnierer/commons.wikimedia.org

A résztvevők a kanyargós ösvényen felülről gyönyörködhetnek a Gaja-patak kövek között bukdácsoló ezüst szalagjában, míg a másik oldalon a híres Bakony-erdő sűrűje kíséri őket, és az impozáns sziklafalaknál a terület rendkívül izgalmas földtörténeti múltját is felfedhetik, ráadásul az egykori sekély tengerben nyüzsgő élet megkövült képviselőit is tapinthatják.

Mészvázaik valóságosan kidomborodnak a Bakony mészköveinek egyik legszebb képviselőjéből, a Zirci Mészkőből. Az egykori élővilág képviselőit megcsodálhatják a Római-fürdő szikláiban, miközben a Bakony legnagyobb vízesésének lélegzetelállító szépségében fürdetik szemeiket. Rövid pihenő után saját bőrükön érezhetik, mit takar az áttöréses szurdokvölgy fogalma, majd a Vadalmás-forrásnál a napnál világosabban megérthetik, mit jelent az óriásforrás elnevezés.

A kültéri földrajzórát a közelmúltban felújított Zsidó-hegyi földtani alapszelvénynél koronázzák meg, ahol cseppentéssel és rétegdőlés-méréssel fogják vallatóra az élő sziklát, hogy kisakkozzák, mi minden történhetett ezzel a kőzettesttel az utóbbi 100 millió évben. Így a túrázók élményszinten ismerhetik meg a földtani természetvédelem fontosságát.

Mindezzel azonban nem ér véget a program, mert bepillantást nyernek Jásd és a környék kultúrtörténetébe is: megtekintik a Szentkút zarándokhelyet, mely 600 évnél is régibb, egyik legősibb búcsújáróhely hazánkban. A műemlék kápolnája 1825-1837 között épült barokk–rokokó stílusban, a korábbi fakápolna helyén. Felkutatjuk egy egykori földvár/földsánc maradványait, a Márkusvárat is.

A túrán csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni, aki nem töltötte be a 18. életévét, csak igazolvánnyal rendelkező személy kíséretében csatlakozhat. Bővebb információk a Balaton-felcvidéki Nemzeti Park honlapján olvashatók.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek