Izland első elektromos hajóiról még a bálnák lélegzését is hallani lehet

Az izgatott várakozás csendjét – hogy mikor bukkan fel végre egy hatalmas test a vízből – eddig a dübörgő és zúgó dízelmotorok zaja nyomta el. Ezúttal csak az öröm és izgalom hangja az, amit hallani lehet azokon a csendes, elektromos hajókon, amelyeket kifejezetten bálnafigyelésre terveztek az izlandi Húsavíkban.

Északkelet-Izland legfontosabb településének festői kikötőjéből sok hajó fut ki, hogy bálnákat nézhessenek a turistákForrás: robertharding via AFP/Pearl Bucknall/Pearl Bucknall

A Husavik Original Silent Whale Watching elnevezésű túra mostantól egy életre szóló élményt kínál, amin a résztvevők úgy figyelhetik meg a bálnákat, hogy közben a hajó a szén-dioxid-kibocsátását nullára csökkenti. Az ötletgazda a North Sailing, amely 1995-ben úttörő szerepet töltött be Izlandon a bálnafigyelések elindításában. Ez a lépés tette Húsavíkot „Izland bálnafővárosává", és ez a cég határozta el, hogy ezentúl karbonsemleges módszert kínál a bálnák megfigyelésére.

Ezért a látványért megéri várakozniForrás: www.northsailing.is

"Körülbelül öt évvel ezelőtt próbáltuk ki először" – mondta a North Sailing munkatársa, Arngrímur "Aggi" Arnarson. "Az egyik vitorlás hajónkat dízel helyett elektromos pótmotorral alakítottuk át, hogy az csak a szélre és az akkumulátorokra támaszkodjon." Mostanra pedig elérték, hogy az Opál és az Andvari nevű hajóikat 100 százalékban megújuló víz- és geotermikus energia mozgatja, amely Izland nagy részét is ellátja, így hangtalanul vihetik ki az embereket a tengerre, hogy lefényképezhessék az óriási emlősöket.

Néma csendben valóban közelebb merészkednek ezek fenséges állatokForrás: www.northsailing.is

Az egyik hajó kapitánya, Cristian is áldja ezt a változást: „Egy ilyen nap után, amikor ezen a hajón visszatérek a partra, nem fáj a fejem" – mondta. "Látom, hogy a bálnák sokkal közelebb jönnek és hosszabb ideig maradnak" – tette hozzá Roderick, a North Sailing egyik túravezetője, aki elmondta, hogy legutóbb hosszan csatlakozott hozzájuk egy kíváncsi bálna, és delfinek ugrándoztak a hajó körül.

Akkor hallani igazán a bálnákat, amikor feljönnek és lélegeznek" – mesélte.

A bálnák ételt keresve érkeznek a Húsavík melletti vizekre, és évente átlagosan körülbelül 300 000 ember utazik erre a településre csak azért, hogy bálnákat láthasson. Ez a szám pedig majdnem megegyezik Izland lakosságával – írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek