Megható légifelvétel készült az ölelkező bálnákról

Az USA keleti részén elhelyezkedő Cape Cod-öbölben ezen a télen több kutatás zajlott a súlyosan veszélyeztetett északi simabálnákkal kapcsolatban. Pénteken közzétették az egyik, a vizsgálat keretében végzett felvételt, melyet igazi ritkaságként tartanak számon. A videón két bálna úszik, egymást átölelve.

A különleges és ritka pillanatokat Brian Skerry, a National Geographic fotósa rögzítette drónjával. A két bálna összeér, miközben hatalmas mellúszóikkal átfogják egymást. A National Geographic cikke szerint a február 28-i utazás célja a simabálnák méretének és egészségi állapotának felmérése volt. Erre azért volt szükség, mert sajnos ma már kevesebb mint 400 észak-atlanti simabálna (Eubalaena glacialis) maradt az óceánban, így ez

a bolygó egyik legkritikusabban veszélyeztetett faja.

A kereskedelmi vadászat egy évszázada alatt a bálnák száma a 20. századra drasztikusan lecsökkent, és azóta is folyamatosan hanyatlik. Csak az elmúlt négy évben 34 észak-atlanti simabálnát találtak holtan a strandokon, miután halászhálókba akadtak vagy hajók ütötték el őket.

Ilyen egy bálnaölelésForrás: YouTube.com

A szakértők szerint az állatok ezzel az ölelésszerű mozdulattal fejezhették ki az egymás iránti vonzalmukat és a párosodásra való készségüket. "Az észak-atlanti simabálnák körében nagyon gyakoriak a hasonló társas interakciók" – mondja Susan Parks viselkedésökológus. Hozzátette, hogy az utóbbi időkben sajnos elsősorban boncolás során kerültek elé az állatok, most viszont a felvételeken azt látta, hogy milyen szelídek ezek a hatalmas lények. „Olyan volt, mint egy lassú keringő" – tette hozzá.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek