Meseszép kisfilm készült a Hortobágyon vonuló élénksárga madarakról

  Javában zajlik a sárga billegetők vonulása a Hortobágyon. A kisebb-nagyobb példányszámú csapatok szétszóródva haladnak a költőhelyeik felé. A mostanában tapasztalható szeszélyes áprilisi időjárás során egy-egy hózápor vagy erős szembeszél miatt megtorpannak a madarak, és összeverődve várják a kedvezőbb körülményeket. Egy ilyen időszakban sikerült a közel 200 példányból álló csapat életébe bepillantani – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán. Az eseményről Szilágyi Attila (Természetvédelmi Őrszolgálat) számolt be, és készített csodálatos felvételeket, íme!

  A sárga billegető (Motacilla flava) hazánkban 1901 óta védett faj. Természetvédelmi értéke: 25 000 Ft. A Wikipedia vonatkozó szócikke szerint a magas északot kivéve, egész Európában, Ázsiában, Észak-Amerikában és Alaszkában fészkel, télen délre, Afrikába, Dél-Ázsiába és Ausztráliába vonul. Természetes élőhelyei a mérsékelt övi gyepek és cserjések, édesvízi mocsarak, tavak, folyók és patakok környékén, valamint szántóföldek és legelők.

  Címlapfotó: Charles J Sharp / Wikipedia 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!