Galgamácsa mellett található a Pilis legújabb erdőrezervátuma

Rózsakúti Üzemi Erdőrezervátum néven, egy Galgamácsa melletti területen alapítja meg legújabb erdőrezervátumát a Pilisi Parkerdő az idei Föld Napja alkalmából. Az erdőrezervátumok olyan fokozottan védett erdőterületek, amelyeken minden emberi tevékenységet beszüntetnek az erdei ökoszisztéma zavartalan működése és annak megfigyelése érdekében – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben. 

Az erdőrezervátumok ún. magterületből és az azt övező védőzónából állnak, a magterület az érintetlen, az erdődinamikai-folyamatok vizsgálatára alkalmas erdőForrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

„A most alapított erdőrezervátum egy szép erdőterület, mely erdészeti, természetvédelmi szempontból a táj rendkívül értékes része. A nagyjából 20 hektáros magterület erdőrészleteinek faállománya több mint 140 éves. Különböző, főleg sarjeredetű cser, kocsánytalan tölgy, molyhos tölgy fafajok alkotják az erdőállomány gerincét. Változatos szerkezetű, a vegykorúvá válás útján már elindult erdőről van itt szó, mely bővelkedik holtfában és a biodiverzitás magas fokát elősegítő mikroélőhelyekben. Szervesen kapcsolódnak e területhez: a Rózsakút nevű tisztás szép nagy fáival, illetve a közeli forrásból eredő kis ér, melynek vize egy kis tóban is tározódik, valamint a tisztás és az idős erdőállomány közötti fiatalabb faállományú erdőrészletek, amelyek pufferterületként övezik az idősebb fákkal borított magterületet" – idézi a közlemény Dr. Csépányi Pétert, a Pilisi Parkerdő Zrt. erdőgazdálkodási és természetvédelmi vezérigazgató-helyettesét.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Az üzemi rezervátum hálózat első elemének létrehozásával a Pilisi Parkerdő a Föld Napja alkalmából azt a nemes hagyományt folytatja, amelyet a nagy erdész előd, Kaán Károly erdőmérnök a természetvédelem területén elindított. Az üzemi erdőrezervátum hálózat célja a kutatás, a természetes erdődinamikai folyamatok vizsgálata, és a biodiverzitás táji léptékű fejlesztése. Magyarországon jelenleg 63 erdőrezervátumot tartanak nyilván.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek