Gyönyörű, fokozottan védett virágok lepték el a löszgyepet

A fokozottan védett volgamenti hérics legnagyobb hazai, őshonos állománya a Körös-Maros Nemzeti Parkhoz tartozó Csorvási-löszgyepen található. Az idei virágzási csúcs idején, április 1-jén egyszerre 1688 tő sárga virágaiban gyönyörködhettünk - adja hírül a nemzeti park weboldala.

Volgamenti hérics (Adonis volgensis) - illusztrációForrás: Ettrig/commons.wikimedia.org

Ebben az évben a szokásosnál korábban, már február elején megjelentek az első virágzó példányok. Az igazgatóság szakemberei kezdetben heti egy alkalommal, később még ennél is gyakrabban végezték el a számlálást. A csúcs április 1-jén következett be, ekkor a virágzó tövek száma 1688 volt. Azóta a virágzás lefelé szálló ágban van, de még mindig szép számban láthatunk sárga színben pompázó volgamenti héricseket. A későbbiekben felmérik majd a teljes állományt, azaz a csíranövényeket, a fiatalokat és a nem virágzó, idősebb töveket is megszámolják.

Volgamenti hérics a Csorvási-löszgyepenForrás: Sándor Bálint/kmnp.hu

A Csorvási-löszgyepen belül négy, egymástól lazán elkülönülő területrészen találhatók volgamenti héricsek. A Sarkadi-dűlőn a virágzási csúcs március 24-én következett be, amikor 290 tő virágzott egyszerre. A Körös-Maros Nemzeti Parkon belül az Orosháza melletti Tatársáncon és az Ecsegfalva melletti Ördögsáncon is rá lehet lelni a sárga virágokra, az ottani állományok azonban nem őshonosak, hanem telepítettek. A Tatársáncon a virágzási csúcs március 30-án volt, ekkor 132 virágzó tövet számoltak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek