Már ropják a násztáncot a búbos vöcsök párok a Kis-Balatonon

  Hazánk rendszeres fészkelő és legnagyobb vöcsökfaját, a búbos vöcsköt, a Kis-Balaton egyik rejtett öblözetében sikerült megfigyelni, ahogyan a hím és a nőstény gyönyörű nászruhájukban eljárták látványos násztáncukat egymásnak – írja oldalán a Balaton-felvidéki nemzeti park.

  Búbos vöcsökcsalád a fészeknélForrás: Lukasz Lukasik / Wikipedia

  A pár percig tartó szertartás szépen fokozatosan történt, először csak úszkáltak a vízen, egymással ellentétes irányban, majd egyszer csak a hím és a tojó kitárták szép, vörösesbarna tollgallérjukat és szarvacskára emlékezettő bóbitájukat, majd lebuktak a vízfelszín alá, hogy a csőrükben a felszínre hozott növényi részekkel kiemelkedve a vízfelszín tetejére, begyüket egymásnak feszítve táncoljanak. 

  A búbos vöcskök násztánca páronként változik, de minden esetben látványos. A násztánc eljárása után, amely során megtörténik a párválasztás, elkezdik építeni utódaik számára a fészküket. Az úszó fészket általában a sűrű növényzetben valamely holtág, mocsár vagy más állóvíz felszínén nádból, gyékényből, hínárból és más vízinövényekből építik.

  Ebbe a gondosan óvott fészekbe tojja a tojó az 5-7, eredetileg kékeszöld, később a rothadó növényektől sárgásbarnává színeződő tojást, amelyek 19-20 nap alatt kelnek ki. Mindkét szülő részt vesz a költésben, majd a velük tartó fiókák etetésében. A kicsinyek védelmére gyakran hátukra veszik őket a szüleik, és így úsznak együtt, de a fiókák már kezdetektől fogva jól úsznak és buknak. A fiókák 20-30 nap múlva kezdenek önállósodni, de a család még jó ideig együtt marad.

  A búbos vöcsök Magyarországon védett fajnak számít, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

  Forrás: nomad-photo.eu / Shutterstock
  "Mindig tessék gondolni a kisebbekre is!"
  Néhány napja a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őrével, Vers Józseffel készítettünk egy interjút, amelyben az erdő védelme mellett szóba került, hogy mit jelent a felelős túrázás, miért kellene hátizsákunkban hazavinni saját szemetünket, és miért nem segítünk azzal, ha magunkkal visszük a fészekből kipotyogott fiókákat vagy magukra hagyott állatkölyköket. Az erdőmérnök felelős kirándulókat megszólító tanácsairól itt olvashatnak.
  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!