Ez a meseszép község ingyenes erdei faházakkal várja a turistákat

A Nógrád megye és a Palócföld szívében található Bárna településen számtalan fejlesztést valósítottak meg az utóbbi időben. A turizmus fellendítésére közel 20 kilométernyi turistaútvonalat építettek ki a falu körül, és nemrégiben elkészültek a Békás-tó mellett épített, ingyen használható erdei faházak is. A kis hegyi falu, Bárna a természeti adottságokra építi turizmusát, valóságos zöld alagúton lehet bejutni a zsákfaluba.

Bárna szabadidőparkja szépen illeszkedik a csodálatos tájbaForrás: Bárna Község Önkormányzata/Facebook

Több természetvédelmi területtel is rendelkezik a Szér-kő, a Nagy-kő, a Kis-kő és a Szilvás-kő csúcsai által határolt völgyben. Ezekről a környező hegycsúcsokról csodás panoráma tárul a Cserhát, a Mátra, a Bükk és akár a távoli Tátra vonulataira is. A Nagy-kő a környék legmagasabb és legnagyobb tömegű bazaltkúpja (520 m), ahonnan a falun áthaladó, kék sávjelzéssel jelölt Kohász-út mentén eljuthatunk a bazaltzuhatagáról híres Szilvás-kőhöz (625 m) is.

Oravecz Roland polgármester elmondása szerint a turizmus területén az utóbbi időben több beruházás is történt, 52 férőhelyes, faházas kempinget és szabadtéri színpadot építettek, a játszóterekkel, szabadtéri fitneszlehetőséggel és a település mellett futó túraútvonalak fejlesztésével mind a bárnai lakosokat, mind az odalátogatókat is kiszolgálják.

A falu körül futó, több mint 20 kilométeres, zöld sávos turistaútvonal a helyi épített és természeti értékeket mutatja be.

A túrázási lehetőségek bővülése miatt megnövekedett a turisták száma, ezért nemrégiben a közeli Békás-tó medrének és környezetének felújítása is megtörtént azzal a céllal, hogy a kristálytiszta forrásvizek által táplált tavat fürdőzésre is alkalmassá tegyék. Mivel a környékre érkező hátizsákos turisták sokszor tábort is vernek, sátraznak, az ő tartózkodásukat azzal tették komfortosabbá, hogy első körben két faházat telepítettek a Békás-tó melletti területre, amely a faluból negyedórás, kényelmes sétával elérhető. A területről gyönyörű kilátás nyílik a Kálvária-dombra, a festői szépségű Bárnai-medencére, valamint a tóra.

A két kis faház a környéken túrzók kényelmére készültForrás: Bárna Község Önkormányzata/Facebook

"Az erdei lakok menedéket nyújthatnak az időjárás viszontagságai ellen egy hosszúra nyúlt szalonnasütés, egy többnapos csillagtúra, vagy egy családi-baráti összejövetel alkalmával" – mondta a polgármester. A 2,5x2,5 méter alapterületű erdei lakokban 3-4 felnőtt kényelmesen elfér, gyerek pedig még több, akár tízen is.

A házikók elsősorban a kevésbé kényelmes sátrazást válthatják ki, eső esetén pedig megfelelő, komfortosabb szálláslehetőséget adnak a turistáknak.

A közelben fakad a kristálytiszta vizű forrás, amely a Békás-tavat is táplálja, innen lehet vizet vinni a házakhoz. Mosdó egyelőre még nincs, de igény esetén illemhelyet is telepítenek majd a közelben. Ha valaki a közelben jár és szeretne ott aludni, ingyen használhatja a házakat. Az önkormányzat és a bárnai lakosok pedig napi szinten ellenőrzik majd a házak tisztaságát, hogy azok a következő vendégeket is jó állapotban várhassák – írja a turizmus.com.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek