Határon átnyúló tanösvénnyel kötik össze a nógrádi és a Bükk-vidéki geoparkot

Szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében fejlesztik a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark és a Bükk-vidék Geopark turizmusát – tájékoztatta az MTI-t a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság (BNPI).

2019 novembere óta új geopark-központ és panzió mutatja be a Bükk-vidék különlegességeitForrás: Kozma Attila/ Bükki Nemzeti park

A közlemény szerint a GEOTOP pályázaton elnyert mintegy 188 ezer euró (~ 65 millió forint) segíti a túrahálózat bővítését, új tanösvény kialakítását és a túravezetők képzését. Ezeken kívül a szlovák és magyar területeken új szolgáltatásokat vezetnek be, a geoparkok értékeiről pedig képzési anyag és módszertani kézikönyv is készül.

Salgó váraForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

Az oktatók mellett - akik a geoparkokat akár tanórákon, akár valóságos kirándulás formájában mutathatják be - a térség turisztikai vállalkozói is képzésben részesülhetnek, hogy szélesebb körű tájékoztatást tudjak adni vendégeiknek.

Medves-fennsíkForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

A Nógrád megyében és dél-Szlovákiában, valamint Heves megyében működő geoparkok túrahálózatát egy határon átnyúló tanösvény kialakításával kötik össze, egy nyomvonalon pedig interaktív tanösvényt alakítanak ki. Az új útvonalat és a térségek 70 értékes földtani helyszíneit mobilapplikációban is rögzítik. A térségbe látogatókat egy GeoKultStamp pecsételő játékkal irányítják és ösztönzik minél több geoparki helyszín felkeresésére. 

MacskalyukForrás: Novohrad-Nógrád Geopark

Mi az a geopark?

Az UNESCO Földtudományi Tagozata 1997-ben hirdette meg geopark programját, majd 2000-ben elkötelezett francia, német, spanyol és görög szakemberek életre hívták az Európai Geopark Hálózatot – olvasható hazánk másik geoparkjának, a Bakony-Balaton Geoparknak a honlapján. A geopark szervezet feladata egy adott terület földtudományi, természeti, ökológiai, archeológiai, történelmi és kulturális értékeinek megőrzése, bemutatása, turisztikai termékké formálása, ezáltal a helyi gazdaság fejlesztése. 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek