Nagyragadozókhoz készített gyakorlati kézikönyveket a WWF

Egyre többször írtunk itt a Travelón a hazánkban felbukkanó farkasról, barnamedvékről, sőt egy egész mackócsaládról is, és tavaly nyáron még a Normafáról is jelentettek egy ilyen esetet. Márpedig ha a nagyragadozók visszatérése ilyen tempóban zajlik hazánkban is, akkor az új kihívásokat jelenthet az általuk lakott területeken élőknek és gazdálkodóknak egyaránt. Ezért a WWF Magyarország a EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében európai példák és a magyarországi tapasztalatok alapján terepi szakemberek részvételével készített négyrészes kézikönyvsorozatot az együttélés megkönnyítésére.

Forrás: WWF Magyarország

A Nagyragadozók Magyarországon című sorozat kötetei gyakorlati útmutatót adnak a nagyragadozók terepi nyomainak felismeréséhez és vizsgálatához, valamint segítséget nyújtanak a nagyragadozók okozta károk felismeréséhez és megelőzéséhez – olvasható a szerkesztőségünkbe érkezett közleményben. 

A négykötetes kézikönyvsorozat első része, a Terepi életjelek és monitoring rendszerek című kötet célja, hogy segítséget adjon azon szakembereknek (pl. természetvédelmi őr, hivatásos vadász), akik munkájuk során sok időt töltenek terepen, de egyelőre csak ritkán találkoztak nagyragadozókkal vagy azok nyomaival. E fajok alkalmi megjelenésére a jövőben az országhatár mellett több helyen is számítani kell, nem csupán az Északi-középhegységben. A kötetet kiegészíti egy, a terepi megfigyelés során könnyen használható nyomhatározó infografika, mely a három nagyragadozó - farkas, hiúz és medve - legjellemzőbb terepi nyomait és az ezekkel könnyen összekeverhető más ragadozófajok - róka, aranysakál, kutya, vadmacska, házimacska és borz - nyomait hasonlítja össze.

Forrás: WWF Magyarország

A sorozat második kötete, a Molekuláris biológiai módszerek a vadbiológiában című kiadvány a molekuláris biológiai és laboratóriumi eljárások útvesztőiben segít eligazodni. Ezek a modern eszközök és eljárások ma már hazánkban is elérhetőek. A kiadvány segítséget nyújt a laboratóriumi eljárások eredményeinek értelmezésében és abban, hogy meghatározhassuk, mely kérdésekre kaphatunk eredményesen választ a modern eljárások segítségével. 

Forrás: WWF Magyarország

A sorozat további két kötete elsősorban olyan gazdálkodók számára nyújt segítséget, akik állataikat nagyragadozók által is látogatott területen legeltetik. A Haszonállatokban okozott károk megelőzése című kiadvány hazai, kármegelőzésben tapasztalattal rendelkező szakemberek által javasolt gyakorlatokat mutat be, többek között részletezi a helyes villanypásztor-, elektromosháló-, illetve őrkutyahasználat követelményeit. A kiadványban megtalálhatók azoknak a szakmai szervezeteknek az elérhetőségei is, amelyekhez segítségért lehet fordulni az esetleges károk megelőzése ügyében.

A kötetet kiegészíti a WWF Németország által a EuroLargeCarnivores LIFE projekt keretében készített kisfilm, amely lépésről lépésre mutatja be a villanypásztor telepítését. A kisfilm magyar felirattal megtekinthető a EuroLargeCarnivores LIFE projekt YouTube-csatornáján vagy a WWF Magyarország honlapján.

Forrás: WWF Magyarország

A sorozat negyedik részét jelentő, a Haszonállatokban okozott károk felismerése című kiadvány pedig a LIFE DINALP BEAR projektben készült terepi kárhatározó hazai helyzetre adaptált verziója. A kötet célja, hogy a hazai szakemberek (az állattartók mellett természetvédelmi őrök és vadgazdálkodók) is felkészülhessenek a kóbor állatok, pl. kutyák, vadászható vadfajok, pl. róka, aranysakál, és a fokozottan védett nagyragadozók, pl. farkas, medve okozta károk felismerésére.

A kiadványok megtalálhatók a WWF Magyarország honlapján, ahol további hasznos segédanyagok, például a villanypásztor szakszerű telepítését bemutató videó és letölthető terepi nyomhatározó is megtalálható.

Címlapfotó: WWF Magyarország

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek