Újabb helyen bukkant fel a magyar medvecsalád

A rendőrség arról értesítette a környék lakóit, hogy az Etes és Ságújfalu között lévő erdős területen egy anyamedve és három bocs tűnt fel. A gazdálkodókat és a természetjárókat arra kérik, hogy fokozottan figyeljenek a környéken – adja hírül a nool.hu.

Barna medve (Ursus arctos) - illusztrációForrás: WWF/wikipedia.org

Valószínűleg ugyanaz a medvecsalád bukkant fel, mely már április közepén is feltűnt a környéken, méghozzá Pásztó közelében. A családról a nyikom-bérci Gortva birtok közelében készítettek vadkamerás felvételt. Akkor a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága megállapította, hogy Pásztó külterületén valóban járhat medve, és figyelmezetette az embereket arra is, mit tegyenek, ha medvével találkoznak. (A medvéket később Szilvásvárad közelében is látták).

Íme, a park tanácsai: Ha medvegyanús helyen járunk, keltsünk magunk körül zajt például fütyüléssel, nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, de gyorsan hagyjuk el a helyszínt. Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Autós találkozás esetén tilos elhagyni a járművet! Ne etessük, közelről ne fényképezzük a medvét.

Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot, távolodjunk el a környékről. Ne fordítsunk hátat az állatnak, de ne is nézzünk a szemébe, mert ez agresszivitást válthat ki. Ha a medve két lábra áll, őrizzük meg nyugalmunkat, ez még nem jelent kimondottan támadást, lehet, hogy csupán a terepet fürkészi.

Ha a medve közel merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Kutyasétáltatás, kutyával való vadászat esetén is veszélyes helyzet alakulhat ki, ha a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni – akár az őt követő állat kíséretében. Az erős illatú élelmiszereket ne a sátorban tároljuk, éjszakára célszerű ezeket a sátortól távolabb, fára, a medve által hozzáférhetetlen helyre tenni.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek