Kiderült, a természet hangjai közül melyik nyugtat a legjobban

Rachel Buxton, a kanadai Carleton Egyetem biológiai tanszékének tudományos munkatársa néhány kollégájával együtt korábbi tanulmányok eredményeit összegezte, amelyek azt vizsgálták, milyen hatással vannak az egyes természeti hangok az ember közérzetére - derül ki a travelandleisure.com cikkéből.

Forrás: Free-Photos/pixabay.com

Az elemzés azt találta, hogy a víz hangjának van a legnagyobb hatása az egészségre, míg a madárhangoknak van a legnagyobb szerepük a stressz és az idegesség enyhítésében. A kutatások többségét laboratóriumban, nemzeti parkokban rögzített hangokkal végezték. A vízi hangok jelentősége összefüggésben lehet azzal, hogy a víz milyen kritikus szerepet tölt be az ember túlélésében, a víz hangja ugyanakkor képes elfedni más hangokat, kellemetlen zajokat is, ezért jól használható városi tájelemként az akusztikus környezet javítására. A víz hangja ugyanakkor ahhoz is hozzájárul, hogy a városi zöldben töltött idő élményét még kellemesebbé tegye. A madárdal segíti a koncentrációt, javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt.

A kutatócsoport 68 nemzeti park 221 helyszínén rögzített hangmintát vizsgálva megállapította, hogy a helyszínek mintegy 75 százalékán jól hallhatóak voltak az állathangok, viszont szinte minden parkban magas volt az emberi zajok aránya is, például az autók által kibocsátottaké. A vizsgált helyszíneknek csupán 11,3%-áról mondható el, hogy kevés volt az ember által keltett zaj. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek