Több várost is rejtélyes eredetű, különös zajok kísértenek

A múlt héten három héten belül másodszor hallották San Diego lakói a titokzatos, puffanásszerű hangot, amelyet az ablakok zörgése kísért. Az USA különböző pontjain egyébként már évszázadok óta lehet hallani ismeretlen eredetű zajokat, melyeket olykor földrengések kísérnek, de nem mindig, és olyan is van, hogy inkább a hideg időjáráshoz társulnak, nem a földmozgáshoz. Legutóbb Texasban is puffanásszerű hang tűnt fel az embereknek - derül ki az iflscience.com cikkéből.

De nem Amerika az egyetlen ország, ahol hasonló jelenségekről számolnak be a lakosok. Ebben az évben szokatlanul sok ilyen jelentés érkezett a világ más tájairól is, például Pozsonyból, ahol "Darth Vader légzéséhez" hasonló hangot hallottak. Egyes vélemények szerint mindez nem másnak köszönhető, minthogy a lezárások hatására csökkent az alapzaj, így az emberek jobban meghallják a talán az adott helyen szokatlan, de egyébként természetes időjárási hangokat, mint a szél vagy a a mennydörgés.

Visszatérve Amerikához, itt a leggyakrabban a New York-i Finger Lakes régióban, a Seneca-tó közelében fordulnak elő hangos dörömbölésszerű zajok, melyeket Seneca Guns (senecai puskák) néven emlegetnek. Ezek olyan hangosak, hogy alkalmanként az ablakok és az ajtók is beleremegnek. Először az 1886-os charlestoni földrengés után hallatszódtak néhány hétig, egybeesve az utórengésekkel.

A tudósok most egyrészt az EarthScope Transportable Array (ESTA) szeizmikus adatai alapján kísérlik megmagyarázni a zajokat, míg az Észak-Karolinai Egyetem kutatói a régebbi hírek nyomvonalán indultak el. Mint Eli Bird kutató elmondta, jelen álláspontjuk szerint ez inkább egy légköri jelenség, nem pedig szeizmikus tevékenységből származik.

Okozhatják a hangsebességet átlépő repülők, a viharhullámok, felerősödő cunami, vagy a metán-hidrát ágyakból felszabaduló, meggyulladó metángáz, de okozhatja a légkör felső részében található meteoroidok hangrobbanása is.

 A címlapkép illusztráció: A San Diego és Coronado közti híd - forrás: A Storey/pixabay.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek