Csettintés és madárcsicsergés: hallgasson bele az izoláció hangjaiba

Egy dallasi múzeum megindító online művészeti projektet posztolt a honlapján, amelyben bárki a világon részt vehet – minél többen, annál jobb. A projekt témája a világjárvány és a társadalmi távolságtartás, a résztvevőknek pedig csak annyi a dolguk, hogy egy pár másodperces hangfelvételt kell készíteniük arról, amit éppen hallanak maguk körül.

IllusztrációWikiImages/pixabay

Lehet ez a vacsorakészítés hangja, vagy ahogy az ablak előtt elhalad a szirénázó mentőautó, online beszélgetés a szeretteikkel, vagy a madárcsicsergés a parkban. A világ minden pontjáról érkező hangfelvételek az emberek tapasztalatainak globális regiszterét hozzák létre. "Miközben a fizikai távolságtartás többnyire szükséges, a kapcsolattartás fontosabb, mint valaha." – írja a múzeum honlapja.

Az alkotók azt remélik, hogy a hangfelvételek útján globális empátiát teremthetnek, lehetővé téve a vilégszerte izolációban élő embereknek a kapcsolódást.

A pár másodperces hangfelvételeket a Föld virtuális térképén jelölik, azon a helyen, ahonnan beküldték őket – érdemes felhangosítani a hangszórót, hogy jobban halljuk. A felvételeken a legkülönfélébb hangok hallhatóak: gitározás, beazonosíthatatlan csattogás (csettintés?), zongoraszó, gyerekhangok, francia nyelvű beszéd foszlányok, sóhajtás és elégedett hümmögés is. És ahogy a kurzorunkat az egyes pontokról átvisszük a következőre, a hangok összemosódnak és így saját "zenét" generálhatunk, újra meg újra.

A pontokat összekötve "zenét" alkothatunk a világ hangjaibólForrás: globalsound.dma.org screenshot

A Sound of the Earth: The Pandemic Chapter (A Föld hangja: A világjárvány fejezet) című alkotás a világ minden pontján élő emberek tapasztalataiból összeállított audio élmény. A művészeti projektet a Dallas Museum of Art készítette az élmény- és sound designer Yuri Suzuki közreműködésével.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek