Hat hely a fővárosban, ahonnan nézve a legszebbek a naplementék

  A naplementék rejtélyes természeti szépségek, amelyeket gyakran megpróbálunk elkapni, és persze, nem mindig sikerül. Vagy rossz időben várjuk a színes csodát, vagy rossz helyen akarjuk meglesni a lemenő Nap sugarait, amelyek izzó színekbe mártott ecsetként festik be a felhők fodrait, Budapest kupoláit, a fák lombkoronáit és a parkokban csillogó víztükrök felszínét. Az alábbiakban azonban olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, ahol biztos megtapasztalhatják ezt a mesébe illő pillanatot és színkavalkádot – csak tegyék le hozzá időben a munkát!

  Ha a belvárosból indulunk kifelé, akkor mindenképpen meg kell említeni a mostanság egyre népszerűbb rooftop bárok tetőteraszait. Ezeket már összegyűjtöttük egy korábbi cikkünkben, bár akkor napszaktól függetlenül a panorámán, a finom italokon és a jó hangulaton volt inkább a hangsúly. Persze, ezekről a helyekről is gyönyörű naplementéket csodálhatunk meg egy koktéllal vagy egy pohár borral a kezünkben, pláne, ha marad a nyáriasan meleg idő szeptemberben is.

  Egy rooftop bár tetejéről is csodás naplementés kilátás nyílik a városraForrás: Shutterstock.com

  Mindenkinek megvan a kedvenc helye, ahonnan számára a legszebb a naplemente – lehet az egy kilátó, a lakásunk terasza, egy magasabban fekvő park vagy a budai Vár egyik falszakasza. Ugyanakkor van néhány helyszín a fővárosban, amelyeket mintha annak a pár köztes pillanatnak a megcsodálására teremtettek volna, amikor a föld és az ég összeér.

  A Feneketlen-tó

  Az egyik kedvenc helyünk Budán található. Ha a zöldbe kívánkozunk, de a tömeget hanyagolnánk - függetlenül a járványtól -, akkor mindig a Feneketlen-tó irányába vesszük az irányt pár lépésre a Móricz Zsigmond körtértől vagy a Kosztolányi Dezső tértől. 

  Forrás: Shutterstock.com

  A tó kialakulásáról számos legenda kering, de a legvalószínűbb, hogy akkor jött létre, amikor a közeli téglagyár agyaggödre feltöltődött vízzel. A négy-öt méter mély tó most egy igazi zöld oázis, ahol a balzsamos kora esték melegsége és a naplemente színei terülnek el a víztükrön.

  Nehru part

  A másik kedvelt helyszín egy naplementés sétához - és néha még az eszünkbe sem jut - az a Nemzeti Színházat körülölelő parktól nem messze található, egy a Lechner Ödön fasort követő viszonylag csendes partszakasz. A Nehru part a Boráros téri kikötő és a Bálna között húzódik, a kivételes látványt pedig a budai oldalon álló Gellért-hegy és a Szabadság híd íve teszi teljessé.

  Szent XXIII. János pápa park

  Hasonlóan kedvelt naplemente néző helyszíneink a Margit-sziget nyugati partja és az Árpád híd budai oldala. Persze a Margit híd is jó helyszín, de ott mindig nagyon sokan gyűlnek össze, még esténként is. A legcsendesebb és egyben kevésbé látogatott helyszín azonban az a Szent XXIII. János pápa park, amelyet könnyen elérhetünk az 5-ös HÉV-ről a Tímár utcánál leszállva. Innen pedig már csak pár percet kell gyalogolnunk Békásmegyer irányába. Itt zöld füvön vagy padon ülve, csendben és a Duna csobogását hallgatva várhatjuk a naplemente színeit. Sőt kutyusokkal is felkereshetjük.

  A budai Vár

  Nem is gondolnánk, hogy a Várnegyed egyes részei akkor is csodás kilátást nyújtanak a városra esténként, ha éppen nem valami nagyszabású programnak, borkóstolónak vagy koncertnek adnak otthont.

  Forrás: Shutterstock.com

  A Sándor-palotánál áthaladva a Turul által őrzött kapun, és végigsétálva a várfal mellett "A Halászó fiú" szökőkútnál, olyan érzésünk lehet, mintha az egész vár csak a miénk lenne; az égbolt színei pedig csak nekünk a legszebbek.

  Árpád-kilátó

  A II. kerületi Árpád-kilátóból szintén csodálatos, kora esti, budapesti panoráma tárulhat elénk, ha időben érkezünk. A kilátó Friedrich Lóránt tervei alapján készült. A tetejéről végignézhetjük, amint a Nap utolsó sugarai pár perc alatt mindent aranyszínűre és narnacssárgára festenek.

  Forrás: Szenti Tamás / Wikipedia.org / CC BY-SA 3.0

  A kilátóhoz több útvonalon is eljuthatunk, például az Országos Kéktúra útvonalán indulva a Fenyőgyöngye felől, vagy a Verecke lépcsőtől és a Nagybányai út irányából.

  Gül Baba türbéje

  Nemrég fedeztük fel, hogy mennyire egyszerűen el lehet jutni ebbe a teraszos oázisba, melyet Európa legészakibb iszlám zarándokhelyeként is ismernek, és amelyet két éve adtak át egy nagyobb felújítást követően. A Margit híd budai hídfőjétől pár perc sétára, a Rózsadomb aljában található az a sírkápolna, ami körül mesés függőkertet építettek fel, és ahonnan csodás kilátás nyílik a városra.

  Forrás: Fillinger / Travelo.hu

  Amíg várunk a naplementére, addig megnézhetjük a rózsakertet, az ingyenes kiállítást Gül Baba személyéről, és akár még egy finom török kávét is megihatunk a kávézóban.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!