Keresik az ország legkedveltebb kerékpárútját

A Közlekedési Kultúra Napja rendezvénysorozat keretében a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata, az Aktív Magyarország, az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Magyar Kerékpárosklub meghirdeti a pályázatot, amelyben Magyarország legkedveltebb kerékpárútját keresi.

Bicikliút SzobnálForrás: Christo/commons.wikimedia.org

Az ország különböző szegleteiből jelölt kerékpárutak megmutatják, hogy Magyarországon számos jó minőségű kerékpárút fut, melyek csodás helyeken vezetnek. Emellett felhívják a figyelmet arra is, hogy ezek megépítése, fejlesztése és fenntartása folyamatos munkát igényel. A kerékpárutak viszont csak akkor érik el céljukat, ha azokon biztonságosan közlekedünk, a KRESZ szabályait betartva, és a közlekedés minden résztvevőjére figyelemmel vagyunk.

A pályázatokat április 4-ig várják, melyre kerékpárutat, gyalog- és kerékpárutat, illetve kerékpársáv szakaszt lehet jelölni, erdészeti út, vízügyi töltés útjá vagy kerékpáros nyom nem jelölhető. A jelölni kívánt kerékpárútnak a beazonosíthatóság érdekében két (nem kizárólag szomszédos) település közötti szakaszát lehet jelölni. A jelölt szakasz lehetőleg ne legyen hosszabb 10-15 km-nél (pl. a Balatoni Bringakör egyben nem jelölhető, de egyes részei igen).

A kerékpárútnak összefüggő útvonalnak kell lennie, és a szervezők rövid indoklást is kérnek, hogy miért esélyes az adott szakaz az Év Kerékpárútjának címére. Az útvonalról jó minőségű fotót várnak, ami jól érzékelteti a kerékpárút hangulatát, illetve segít beazonosítani azt.

A pályázatokat ezen a linken keresztül lehet beküldeni, a regisztrációval a beküldő hozzájárul, hogy felhasználják a csatolt fényképet az Év Kerékpárútja online kommunikációjában. Arra kérik a jelölőket, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel ne aktuális fotót küldjenek, inkább korábban készített felvételeket. A beküldött pályázatokból egy szakmai bizottság választja ki a 11 legjobb útvonalat. Ezeket április 30-án teszik közzé az Aktív Magyarország Facebook-oldalán. A nagyközönség itt tudja leadni szavazatát. A legtöbb kedvelést kapott útszakasz nyeri az Év Kerékpárútja díját, melyről később kisfilm készül, illetve kihelyezett tábla fogja hirdetni ezt. Bővebb információk az Aktív Magyarország oldalán olvashatók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek