A boszorkányok ezeréves fája nyerte idén az Év Európai Fája címet

13 ország fái versenyeztek egymással idén az Európai Év Fája címért, összesen több mint 600 000 szavazatot gyűjtve a februárban zajló online szavazáson. A Magyarországot képviselő mélykúti júdásfa a 8. helyet szerezte meg - írja a sokszinuvidek.24.hu az Ökotárs Alapítvány közleménye alapján.

Lecina ezeréves magyaltölgyeForrás: treeoftheyear.org

A győztes Spanyolország fája, a lecinai ezeréves magyaltölgy lett rekordszámú, 104 264 szavazattal, a riválisait messze lekörözve. A legendák szerint egykor a Sierra de Guarát benépesítető boszorkányok a magyaltölgy körül táncoltak és ünnepeltek. A fa ma, ezer évvel később még mindig él a 13 lelkes kisvárosban, Alto Aragónban, ahol a lakók továbbra is a fát választják ünnepségeik színhelyéül. Meglepő a házak közelségében egy ilyen öreg, és mégis oly eleven fa; a titok nyitja minden bizonnyal Lecina lakóinak a gondoskodása, és az egykori boszorkányok társasága.

Az ezüstérem Olaszországba került, Curinga platánfájához, a harmadik helyezett pedig Oroszország ősi platánja lett. Az idei versenyen összesen 604 544 szavazatot gyűjtöttek a jelölt fák. Magyarországot a mélykúti júdásfa képviselte, amely tavaly októberben 5091 szavazattal lett a hazai Év Fája címének birtokosa. Az európai versenyen 31 867 szavazattal a 8. helyet szerezte meg.

Az Európai Év Fája verseny célja, hogy erősítse a fák és az emberek közötti kapcsolatot, és hogy felhívja a figyelmet kulturális és természeti értékeinkre. Más versenyektől eltérően itt nem a fák szépsége, mérete vagy kora fontos, hanem a történetük és kapcsolatuk a helyi közösségekkel. A versenybe ugyanis olyan egyedeket lehet nevezni, melyek fontosak a körülöttük élőknek: találkozási pontot kínálnak vagy történetek kapcsolódnak hozzájuk.

A magyarországi vetélkedő az európai eredeményhirdetés után indul: 2021-ben is március 22-től, az Erdők nemzetközi napjától egészen május 10-ig, a Madarak és fák napjáig jelölheti kedvenc fáját (vagy fáit) bárki – magánszemélyek, iskolák, civil szervezetek, önkormányzatok – fényképpel és a fához fűződő történet leírásával. Az Ökotárs Alapítványszakmai zsűrije dönti el, hogy a jelöltek közül mely fák jussanak a döntőbe, melyekre a közönség szavazhat az ősz elején esedékes nyilvános versenyben. Minden egyes jelölt fának van esélye idén a cím elnyerésére.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek