2000 adag vakcinával indult a Himalájára egy bahreini herceg

Mohamed Hamad Mohamed al-Khalifa hétfőn érkezett meg Nepálba, mintegy 2000 adag AstraZeneca oltással. Mint a bahreini nagykövetség a nepáli médiának elmondta, a herceg és csapata a vakcinát a Gorkha területén élőknek akarta felajánlani. A bevitelhez ugyanakkor nem rendelkezett engedéllyel.

Shaikh Mohamed Hamad Mohamed Al Khalifa megérkezik a Tribhuwan Nemzetközi ReptérreForrás: NurPhoto via AFP/Narayan Maharjan

Thaneshwor Guragain, a herceg utazását szervező Seven Summits Trek szóvivője a Himalayan Timesnak elmondta, hogy hét napos karantén után a csoport a Gorkha járásban található Chumnurbiba utazik. Mint mondta, azt tervezték, hogy 2000 adag AstraZeneca vakcinát osztanak szét Samagaun falu lakosságának, mielőtt megmásszák a Mount Everestet, mely egy év után most nyitott ki újra.

A nepáli Gyógyszerügyi Minisztérium közölte, hogy vizsgálatot indít az oltások behozatalával kapcsolatban. "Megkezdtük a hivatalos megbeszélést arról, hogyan jutottak el az oltások Nepálba" - mondta a hatóság szóvivője a BBC-nek. "Sem az Egészségügyi Minisztérium, sem a Gyógyszerügyi Minisztérium nem tudott a vakcina behozataláról. Az esetet még vizsgálják" - tette hozzá.

A herceg és csapataForrás: NurPhoto via AFP/Narayan Maharjan/

Ahhoz, hogy gyógyszert lehessen behozni az országba, az importőrnek előzetes engedélyt kell kapnia, és garanciát kell vállalnia a gyógyszerek megfelelő tárolására. Az országban január 27-én kezdőtött az oltási program a kockázati csoportok szerinti rangsorolással, jelenleg a 65 év felettiek oltását végzik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek