Egy év után újra megnyitják a Mount Everestet a hegymászók előtt

A jövő hónapban több száz hegymászó indulhat neki, hogy szigorú feltételek mellett meghódítsa a világ legmagasabb csúcsát, miután azt egy évnyi lezárás után újra megnyitják. Mint Mira Acharya, az idegenforgalmi minisztérium munkatársa elmondta, jelenleg több mint 300 külföldi hegymászó szeretne feljutni a 8849 méter magas hegyre az áprilisban kezdődő szezonban. Ugyanaez a szám 2019-ben 381 volt, ami rekordnagyságú érdeklődést jelzett. Mint Acharya hozzátette, idén annak ellenére sokan jelentkeztek, hogy negatív vírustesztet kell bemutatniuk és egy hetet karantéban kell tölteniük - adja hírül a cnn.com.

A Mount EverestForrás: AFP/Prakash Mathema

Nepál tavaly márciusban zárta le a hegyeket is a koronavírus elleni intézkedések részeként. Expedíciószervezők szerint az Everest kínai oldalát, amely tavaly szintén zárva volt a külföldiek előtt, ebben a szezonban sem nyitják meg, ez pedig valószínűleg több hegymászót hoz Nepálnak.

Ugyanakkor nem minden túravezető cég tér vissza idén a porondra, mint például Adrian Ballinger, az Alpenglow Expeditions munkatársa elmondta, "ez nem a megfelelő idő arra, hogy expedíciókat indítsunk, főleg, ha Nepál gyenge egészségügyi rendszerét nézzük". "A legkevésbé szeretnénk a hegymászóinkat veszélynek kitenni, vagy veszélyhelyzetet teremteni a hegyen azzal, hogy valaki megbetegszik, és másokat is veszélybe sodor." - tette hozzá.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek