Felfüggesztik az AstraZeneca oltást a legnagyobb európai országok

Németország, Franciaország és Olaszország is leállította az AstraZenecával történő oltásokat, miután Európa több országában is véralvadási problémák jelentkeztek több embernél, aki megkapta az oltást. Korábban már több kisebb ország is elővigyázatosságból leállította az oltásokat az esetek kivizsgálásának idejére. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint nincs bizonyíték arra, hogy az eseteket a vakcina okozta volna - derül ki a bbc.com híréből.

AstraZeneca oltás, illusztrációForrás: AFP/Joel Saget

Mint a szervezet mondta, felülvizsgálják az oltással kapcsolatos jelentéseket, de közben fontos, hogy folytatódjanak az oltások, ugyanakkor hozzátették, hogy bevett gyakorlat a lehetséges nemkívánatos események kivizsgálása. Szakértők szerint az oltás után bejelentett, vérrögkialakulással kapcsolatos esetek száma nem volt több, mint általában a lakosság körében. Az EU-ban és az Egyesült Királyságban körülbelül 17 millió ember kapta meg az első adag vakcinát, és 37 esetet jelentettek be - közölte az AstraZeneca.

A német egészségügyi minisztérium hétfőn bejelentette, hogy az ország a Paul Ehrlich Intézet (PEI) ajánlására azonnali hatállyal abbahagyja az Oxford-AstraZeneca oltások beadását. "Miután Németországban és Európa más országaiban is jelentettek agyi vénás trombózist az oltás után, a PEI további vizsgálatokat tart szükségesnek" - közölte a minisztérium.

Röviddel ezután Emmanuel Macron francia elnök is közölte, hogy Franciaország felfüggeszti az oltást, amíg kedden délután további értesítést nem ad az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Az olasz gyógyszerügynökség pedig kiterjesztette az oltás egyes tételeire vonatkozó, lokális tilalmat az ország egész területére az EMA-határozatig.

Hollandia március 29-ig függesztette fel az oltást, Írország, Dánia, Norvégia, Bulgária és Izland szintén átmenetileg leállította a vakcinázást, míg a Kongói Demokratikus Köztársaság és Indonézia elhalasztotta a bevezetést. Számos európai ország, köztük Ausztria, óvintézkedésként felfüggesztette a gyógyszer egyes tételeinek használatát, és Románia is így járt el. Thaiföld viszont azt jelentette be, hogy kedden megkezdi az oltás alkalmazását, miután a biztonsági aggályok miatt egy keveset késlekedett a bevezetés. Justin Trudeau kanadai miniszterelnök úgy véli, az egészségügyi szakértők biztosították róla, hogy az országban alkalmazott összes oltás biztonságos, beleértve az AstraZeneca oltásait is.

Mint Christian Lindmeier, a WHO szóvivője elmondta, a testület vizsgálja a jelentéseket, és "amint teljes mértékben feltérképezték az eseményeket, az eredményeket, és a jelenlegi ajánlások esetlegesen szükséges változtatásait, melyek valójában nem túl valószínűek, azonnal közlik a nyilvánossággal. A mai napig nincs bizonyíték arra, hogy az eseteket az oltás okozta volna, ezért fontos, hogy folytatódjanak az oltási kampányok, hogy életeket lehessen menteni, és el lehessen kerülni a betegség súlyos lefolyását."

Az Európai Orvosi Szövetség (European Medical Association), amely szintén vizsgálja a vérrögök előfordulását, ugyanígy azt közölte, hogy a vakcina beadása továbbra is folytatható. Az Egyesült Királyság gyógyszerszabályozó testülete szintén elmondta, hogy a bizonyítékok "nem utalnak arra", hogy az oltás vérrögképződést okoz, és arra kérték az ország lakóit, hogy oltassák be magukat, amikor erre lehetőségük van. Andrew Pollard professzor, az AstraZeneca oltást kifejlesztő oxfordi oltóanyag-csoport igazgatója elmondta, hogy "nagyon megnyugtató bizonyíték van arra, hogy az Egyesült Királyságban nem látható növekedés a vérrögképződéses esetek számában, pedig Európában eddig itt adták be a legtöbb dózist".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek