Úgy tűnik, mintha a levegőben repülne ez a hajó

  David Morris Falmouth közelében készítette azt a fotót, melyen úgy tűnik, mintha egy hajó lebegne a víz felszíne felett. Mint David Braine, a BBC meteorológusa elmondta, délibáb-jelenséggel van dolgunk, melyet a különleges légköri viszonyok okoznak. Hasonló optikai illúzió gyakrank előfordul például az Északi-sarkvidéken, de telente ritkán az Egyesült Királyságban is megjelenhet.

  A jelenség hátterében az úgynevezett hőmérsékleti inverzió áll, amikor a tenger felszínén hideg levegő, felette pedig melegebb levegő gyűlik össze, a hidegebb levegő pedig sűrűbb, így másképp töri meg a fényt, mint a melegebb. Ettől változhat meg egy távoli tárgy megjelenése.

  Mint a bbc.com cikkéből kiderül, a délibáboknak különféle típusai vannak, itt egy távoli hajó tűnik úgy, mintha a tényleges helyzete felett lebegne, de olyan is előfordul, hogy egy horizont alatti tárgy válik láthatóvá.

   Címlapkép: Falmouth - Forrás: EvaK/commons.wikimedia.org

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!