Egyre több az értelmetlen rongálás a védett területeken

2020 tavaszán soha nem látott számú ember lepte el Budapest és a környezetének parkjait, külterületeit, és a nagyszámú látogató negatív hatást is jelentett ezeknek a zöld foltoknak. A járvány idei tavaszán is látszódik már hasonló tendencia. és egyre több értelmetlen rongálás történt már március elején - derül ki az mme.hu híréből. A területeket gazdagító tanösvény táblákat, padokat és egyéb eszközöket tettek tönkre vandálok. A Kis-Sváb-hegyen utóbbiakat baltával semmisítették meg, de a gyerekeknek szánt kis tábla sem maradt „érintetlen" a Naplás-tónál.

Forrás: Lendvai Csaba/mme.hu

A szemetelés kérdése természetesen a természetvédelmi területeket sem kerüli el. Mint az oldalon írják, sokszor hallják, hogy miért nincs szemétgyűjtő ezeken a területeken, de a természetvédelmi terület funkciójához nem tartozik a lakossági hulladék összegyűjtése.

A harmadik probléma, hogy nagyon sokan nem tartják tiszteletben, hogy a terület védett és ennek szabályait a természet megőrzése végett alkották. A szervezet legutóbbi látogatásakor a Naplás-tó sűrű nádasába akart egy nagymama egy kislánnyal bemenni, illetve a Merzse-mocsár medrébe egy apa és fiai kezdtek el besétálni a figyelmeztető jelzés ellenére. A Madártani Egyesület kollégája mindkét esetben jelezte a problémát, az érintettek pedig elfogadták ezt és kijöttek a védett területről.

Az MME arra kér mindenkit, hogy a védett területeken a táblákon jelzett szabályokat tartsák be, ne térjenek le a gyalogösvényekről, ezzel zavarva az éledő természetet. Egész tavasszal nagy nyomás várható a zöld területeken, és ha szeretnénk, hogy ezek jövőre is ebben a formában fennmaradjanak, akkor tiszteletben kell tartanunk a szabályokat. Arra kérik a szülőket, hogy a gyerekeiket is tájékoztassák a természetvédelmi területeken elvárható viselkedésről, és lehetőleg ne hangoskodjanak. Mint írják, arra kérnek mindenkit, hogy a szabálysértőket figyelmeztessék, vagy értesítsék erről az illetékes hatósági személyeket (természetvédelmi őr, mezőőr).

Címlapkép: Naplás-tó, Forrás: Derzsi Elekes Andor/commons.wikimedia.org

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek