100 év múltán a lillafüredi erdei vasút pályája is megújul végre

Az Északerdő Zrt. által üzemeltetett Lillafüredi Állami Erdei Vasút nagyfelújítása 2018 januárjában kezdődött el. Az előkészítő munkák – többek között a közbeszerzési eljárások lefolytatása, tervezése, engedélyezése – után nem sokkal elkezdődött, és rövidesen be is fejeződik a járműpark 6 mozdonyának, valamint 26 kocsijának korszerűsítése, felújítása, illetve építése is – olvasható az Északerdő oldalán.

Lillafüred, kisvasútForrás: Bozsó Gyula / Északerdő Zrt. Facebook

2021 a projekt egyik fordulópontját is jelenti, mivel a szakértők nekikezdtek az egyik legnagyobb feladatnak, a vasúti pálya újjáépítésének. Az Északerdő közleménye szerint csaknem 14 kilométeren, a Miskolc-Dorottya utca és a Garadna állomások között bontják majd el a régi rendszert, és teljesen új vasúti pályát építenek a helyére. Ezzel együtt megújítják a biztosítóberendezéseket, a nagyműtárgyakat, az állomási peronokat, és korszerűsítik a vízelvezetést is.

Ilyen nagyságrendű felújításra száz éve nem volt lehetőség, és akkor sem lehetne biztonsággal kivitelezni, ha jelenleg folyamatosan üzemelne a vasút.  A pályafelújítás várhatóan 2022. nyaráig tart, így az ideérkezőknek számítania kell a szükségszerű korlátozásokra, de teljesen sem a helyiek, sem pedig a látogatók nem maradnak kisvasút nélkül, mert a Társaság szakaszosan biztosítja majd az üzemet.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek