Különleges jelentőségű élőhelyen épül tanösvény

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai kijelölték a Böddi-szék új tanösvényének nyomvonalát, amely a szikes tó legjellemzőbb élőhelyeit fogja bemutatni a kirándulók és kikapcsolódást keresők számára. Európában ritka és különleges jelentőségű élőhely ez, ami része a Natura 2000 hálózatnak, és hazai jogszabályok által is védett terület. A szikes tavak kiterjedése napjainkra jelentős mértékben csökkent, állapotuk romlott. A pannon szikesek az Európai Unióban unikális és kiemelt jelentőségű élőhelyeknek számítanak.

Forrás: Filotás Zoltán/knp.hu

A Böddi-szék gyepterületeit igen változatos élőhelytípusok alkotják. Élnek itt jellegzetes, sókedvelő növényfajok, mint a pozsgás zsázsa, a sóvirág, a magyar sóballa. A tocsogós, szikes réteken ősszel a sziki őszirózsa lila virágtengere uralja a képet. Kiemelkedő fajgazdagsággal rendelkeznek a Böddi-széket övező löszalapú, lepelhomokkal borított hátak, ahol úgynevezett ősgyep található. Itt tavasszal kosborok jelennek meg tömegesen. Madárvilága is látványos: gémfélék, nyári lúd, gólyatöcs, bíbic fészkel a területen.

Forrás: Böddi-szék/Facebook

A változatos élőhelyeken az új tanösvény információs táblái révén a látogatók képet kapnak a szikes víz egyedi jellemzőiről, az itteni különleges növény- és állatvilágról és a legeltetéses gazdálkodásról.

Két kilátót is terveznek, ahonnan az élővilág zavarása nélkül lehet majd megtekinteni a szikes tavakon pihenő és táplálkozó madarakat.

A mélyebb, vízállásos mocsári élőhelyeken biztonságos pallósoron vezetik majd keresztül a látogatókat. A tanösvény 2021. második felében készül el, olvasható a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóságának weboldalán, míg további információkat ide kattintva kaphatnak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek