Új látogatóközpont épül a Dombay-tónál

  A Pécsvárad mellett található Dombay-tónál hamarosan elkészül az a vadonatúj látogatóközpont, ahol a környék látnivalóit és a hozzájuk kapcsolódó mondákat, érdekességeket ismerhetik meg a betérők – tájékoztatta a pecsma.hu-t a Baranya Megyei Önkormányzat. Az építkezés egy fontos európai uniós projekt része, melynek keretében Pécsvárad és a megye önkormányzata 162,9 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert idegenforgalmi beruházásokra. A projekt legfontosabb elemei az épülő látogatóközpont és a nemrég átadott új kilátó a Zengőn. 

  A tó és környéke meseszép, egy látogatóközpont pedig vonzza a kirándulókatForrás: Közkincs/Wikipedia

  Pécsváradtól nyugatra, mintegy 2 km-re terül el a Tóvölgy a Dombay-tóval. Vizét a Kisnádasi-forrásból nyeri, amely egy elpusztult középkori falu, Kisnádasd nevét őrzi. A falu a pécsváradi apátság birtoka volt, Pécsvárad, Hetény és Szilágy határolta. A forrás felett nyugatra az Aranyhegy emelkedik. A patak mellett malmok sorakoztak: a Pécsi-malom, Meiszter- illetve későbbi lakója után Kútor-malom (ma itt van Pécsvárad Város Önkormányzatának ifjúsági tábora), a tó alatt Csordos-malom (ma itt van a Zengő Ifjúsági Tábor), a vasút alatt Koch-malom (ma is a család birtokában), a régi országút alatt a Hauck-malom, a 6-os út alatt a Kleisz- vagy Gerner-malom, Fuller-malom, Jäger-malom és végül Erzsébet község közelében a Driesz-malom – olvasható a pecsvarad.hu weboldalon. 

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!