Meghalt a Hópárducként becézett, világcsúcstartó Everest-mászó

  Meghalt a világcsúcstartó Everest-mászó, Ang Rita serpa, aki tízszer jutott fel oxigénpalack nélkül a Himalája legmagasabb hegyére - adja hírül az MTI.

  Baloldalt a nepáli hegymászó, Min Bahadur Sherchan, aki a legidősebbként mászta meg a hegyet, jobbra Ang Rita serpa, 2009-benForrás: AFP/Prakash Mathema

  Mint a Nepáli Hegymászószövetség (NMA) elnöke, Szanta Bir Lama elmondta, a 72 éves veterán hegyi vezető Katmanduban, lánya házában hunyt el hétfő délelőtt tíz óra körül. Halála okát egyelőre nem ismerik, annyit tudni csak, hogy Ang Rita gyengélkedett, 2017-ben agyvérzése volt.

  A mászó bátorsága miatt a Hópárduc becenevet kapta, 1983 és 1996 között tízszer mászott fel a 8848 méter magas Everestre oxigénpalack nélkül, ezzel Guinness-világrekordot ért el, melyet eddig nem döntöttek meg.

  Forrás: Luca Galuzzi/galuzzi.it/commons.wikimedia.org

  Egyben ő volt az első, aki télen hódította meg a csúcsot oxigénpalack nélkül. 1990-ben, hatodik mászásával lett a legtöbb sikeres Everest-hódítás világrekordere, ezután még négyszer jutott fel.

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!