Jakokkal vontatták fel a világ legmagasabban álló 5G-tornyát az Everestre

A SKYWARD célja, hogy az 5G hálózatot világszerte kiterjessze. A hálózat pedig Kínában szó szerint csúcstechnológiává vált, miután a nyolctonnás monstrumot jakok segítségével felvontatták az Everestre. Ez lett a világ legmagasabban fekvő 5G antennája, 6500 méteren – jelentették be a China Mobile Hong Kong és a Huawei szakemberei – írja a The Sun.

Micsoda ellentmondás: ezeknek a strapabíró állatoknak a segítségével tudták felvontatni a csúcstechnológiás eszközöket - illusztrációForrás: Vadim Petrakov/Shutterstock

A China Mobile Hong Kong (CMHK) a Facebookon adott hírt a munkálatok befejezéséről, hozzátéve, hogy több 5G bázisállomást építettek fel sikeresen az Everesten kívül is. A cég azt mondta, hogy így sefítik a hegymászók kommunikációját, akik így akár élő közvetítést is adhatnak majd rokonaiknak és barátaiknak.

Mint a Huawei elmondta, az 5G-hez kifejlesztett rendkívül kompakt technológia különösen alkalmas az itt jellemző, szélsőséges körülményekre. A szállítást házi jakokkal oldották meg, melyeket vastag szőrük, valamint nagy tüdő- és szívkapacitásuk miatt széles körben alkalmaznak a Himalájában. Az állatok képesek megbirkózni a nagy magaslatokkal, így gyakran vetik be őket hosszú utakon, amikor nagy terheket kell cipelni.

Mindkét társaság tervezi, hogy a hálózatot felhasználják az Everest valódi magasságának mérésére is, amelyet jelenleg hivatalosan 8848 méter magasnak tartanak nyilván.

Az Unwire szerint a kínai telekommunikációs cég, a CMHK a hónap elején jelentette be az 5G Mount Everest projektet. Eddig három 5G bázisállomást építettek az Everest alapbázisán, 5300 méteres magasságban, és egyet az átmeneti tábor 5800 méter magasságán. Most további két állomást telepítettek a 6500 méter magasan található táborba, így a jel képes lesz lefedni a Mount Everest csúcsát is. Körülbelül 25 kilométeres száloptikai kábelt fektettek le a projekt részeként. Több mint 150 alkalmazott vett részt a berendezések építésében és karbantartásában, beleértve a 177 km hosszú távvezeték-vonalat és az Everest mentén vezető út felújítását, tette hozzá az Unwire.

A cégek szerint a technológiát azért fejlesztették ki a térségben, hogy elősegítsék a nagyfelbontású videók készítését a környéken elérhető csodálatos hegyi kilátásról. Mint mondják, ez hasznos eszköz lenne a hegymászók, tudósok és más, a területen dolgozó szakemberek részére is.

A CMHK szerint az 5G hálózati sebessége több mint tízszerese a 4G-nek. "5G-s hálózati környezetben az 1 GB-os fájlok letöltése mindössze három másodpercet vehet igénybe." A cég hozzátette, hogy az 5G Mount Everest-projekt "nemcsak egy újabb szélsőséges kihívásról szól az emberi élet perifériáján, hanem szilárd alapot teremt az 5G-turizmus és az 5G-kommunikáció későbbi fejlesztéséhez a tudományos kutatás érdekében". A South China Morning Post rámutat, hogy a Kína és Nepál közötti nemzetközi határ 1414 kilométer hosszú, és áthalad ezen a csúcson. Az online összeesküvés-elméletek hívei azt állítják, hogy az 5G károkat okozhat az élővilágban, ám a szakértők szerint az aggodalmakat semmi nem támasztja alá.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek