Ez a 16 éves magyar fiú már másodszor lett a világ legjobb ifjú természetfotósa

Megvédte címét és idén is a legjobb ifjú természetfotós lett Koncz-Bisztricz Tamás a Golden Turtle pályázatán a 13-17 év közöttiek korosztályában. Az idén 14. alkalommal megrendezett, orosz szervezésű nemzetközi szempontból nívós természetfotós versenyt az idei járványhelyzet miatt november 22-én online díjazták.

Álmait igyekszik sikerre váltaniForrás: Tamás Koncz-Bisztricz/Facebook

A dobogó legmagasabb képzeletbeli fokára Tamás állhatott, aki megvédve tavalyi címét, így idén is a legjobb ifjú természetfotós lett a Golden Turtle pályázatán. Az orosz versenynek két ifjúsági kategóriája is van, külön a 12 év alatti gyerekeknek, illetve külön a 13 és 17 év közöttieknek, amely a Természet a fiatalok szemével elnevezést kapta. Tamás ez utóbbiban lett első helyezett a vörösbegyet ábrázoló fotójával. Ez a kép egy januári napon Bokros-pusztán készült, zúzmarás-deres-ködös időben, mínusz 4-5 fokos hidegben.

Tamás elmondása szerint ezt az érdekes, művészi és minimalista kompozíciót igazából lustaságának köszönheti, ugyanis, bár jó szokásához híven a földön kúszva-mászva közelítette meg témáját, ahhoz már nem volt kedve, hogy a gépen fent lévő 70-200-as optikáját átcserélje egy nagyobb gyújtótávolságúra, amellyel közelebbi képet tudott volna készíteni erről a kis madárról. És milyen jól tette, mert ebben a havas tájban, ezzel a tág képkivágással egy igazán izgalmas kompozícióban sikerült megörökítenie a kis vörösbegyet. 

Másik finalista fotóján pedig egy zselici éjszaka látható a Tejúttal és szúnyogokra vadászó denevérekkel. És ahogy tavaly, idén is még két képpel sikerült bekerülnie a legjobb hat közé.

A 16 éves fiú idén nemcsak ebben az orosz versenyben lett újra az ifjúsági kategória győztese, hanem a magyar NaturArt – Az év természetfotósa (ÉTF) pályázaton is megismételte a tavalyi sikert.

"Nagyon sokat jelent ez nekem, hisz ha valaki egyszer megnyer egy versenyt új indulóként, akkor arra akár mondhatnánk, hogy ez csupán a kezdők szerencséje. Viszont ha egymás után két évben is sikerül megnyerni ugyanazt, ráadásul nekem tavaly és idén is bekerült három képem a hat legjobb közé, az már azért jelent valamit, mert az szakmailag egy hatalmas elismerés" – mesélte.

Elárulta azt is, hogy a fotózás mellett a közeljövőben nagyon szeretne elmélyülni a filmezésben. Úgy gondolja, ha kinő az ifjúsági kategóriából, akkor ezzel szeretne főként foglalkozni, álma ugyanis, hogy egy kisfilmet készítsen a Kiskunságról – olvasható a turistamagazin.hu cikkében, ahol a többi, díjnyertes fotót is megtekinthetik. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek