Öreg bükkfák ölelésében bújik meg az utazók kedvencének megválasztott turistaház

Idén először hirdette meg az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ az „Év Turistaháza" pályázatát, amelyben az utazó közönség bevonásával keresték Magyarország kedvenc turistaházát. Az előválogatást követően az Aktív Magyarország szakmai zsűrije által kiválasztott tíz turistaházra, október 19-29. között az Aktív Magyarország Facebook-oldalán lehetett szavazni.

Forrás: Aktív Magyarország

Az elbírálás során elvárás volt az építmény állapota, környezetének rendezettsége, berendezésének modernsége, a konyha, fürdőszoba felszereltségének korszerűsége, illetve, hogy minél több turistaút vezessen hozzá. Előnynek számított, ha a helyszín a gyalogos megközelítés mellett kerékpárral is elérhető, illetve ha a közelben több látnivaló található.

Annafürdői VendégházForrás: Aktív Magyarország

A közösségi oldalon több mint nyolcezer szavazat érkezett a tíz turistaházra. Két turistaház között – a Vízfő Turistaház és az Annafürdői Vendégház –, szoros hajrá alakult ki, melyet végül az Annafürdői Vendégház nyert meg 1924 vokssal. A Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. által működtetett Annafürdői Vendégház a Tolnai-hegyhát déli részén, erdei környezetben helyezkedik el. A hangulatos, vörösfenyő-rönkökön álló, akadálymentesített vendégház, illetve a vendégház mellett működő erdei iskola jelentős funkcionális bővítésen, modernizáción és minőségi fejlesztésen ment keresztül – olvasható az Aktív Magyarország weboldalán.

Annafürdői VendégházForrás: Aktív Magyarország

A vendégháznak otthont adó, közel 100 hektáros parkerdő közepén, öreg bükkfák tövében ered az Annaforrás, amely a Kőris-völgyi patakot és azon keresztül az erdővel körülvett pihenőtó természetes vízellátását biztosítja. A forrás körüli régi épületek felújításával és a parkerdei közjóléti berendezések létrehozásával ökoturisztikai fejlesztések sora valósult meg a közelmúltban, így jött létre a Turisztikai és Természetismereti Központ is.

A parkerdőben horgászati lehetőség, biciklikölcsönzés, vadaspark, tanösvények, szabadtéri kemence, grillező- és tűzrakóhely, kilátó, lombkoronaösvény, erdei pihenők, erdei kisvendéglő, interaktív játszva-oktató eszközök segítik a szabadidő hasznos eltöltését. Képzett túravezetők révén természetismereti és kulturális túrákon lehet részt venni. 

Annafürdői VendégházForrás: Aktív Magyarország

A szavazáson részt vett turistaházak sorrendben:

1. Annafürdői Vendégház 1924 szavazat
2. Vízfő Turistaház: 1760 szavazat
3. Ágasvári Turistaház: 1005 szavazat
4. Kútbereki Turistaház Matracszállás és Nomád Táborhely: 655 szavazat
5. Som-hegyi Turistaház: 614 szavazat
6. Hubertlaki Kulcsosház: 593 szavazat
7. Károly-lak Turistaház: 578 szavazat
8. Rudolf-tanya: 525 szavazat
9. Kőhegyi Czibulka János Menedékház: 472 szavazat
10. Kistolmácsi Erdei Lak: 316 szavazat 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek