Vadlúd Hétvégék várják a természetrajongókat az Öreg-tó partján

Az idei év máshogyan alakult, mint ahogy azt megszokhattuk, a Tatai Vadlúd Sokadalom szervezői azonban mindent megtesznek, hogy a természetszerető emberek idén is részesülhessenek a vadludak megfigyelésének élményéből. Habár a Sokadalmat a biztonság érdekében idén nem a megszokott formájában tartják meg, így is számos lehetőséget biztosítanak a ludakkal való találkozásra az Öreg-tó partján. Itt egy kis ízelítőt láthatnak a tavalyi eseményből.

Az idei évben a tó egy nagy rendezvény helyett több, kisebb vadlúd-figyelő programnak szolgál majd helyszínéűl. November 14-től december 20-ig minden szombaton és vasárnap szakértők mutatják be a parton a Tatára érkező északi vadludak napi mozgását. A madarak reggel kirepülnek a táplálkozó területre, míg este visszatérnek a biztonságot nyújtó Öreg-tó medrébe. Minden hétvégi napon egy reggeli és egy késő délutáni, esti programot tartanak. A madarak megfigyeléséhez több teleszkóp is rendelkezésre fog állni. A programok ingyenesek, de a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni ide kattintva lehet.

Madármegfigyelő verseny is lesz 

A minden évben nagy sikerrel futó, 12 órás madármegfigyelő versenyt idén is megtartják. A vadludak reggeli kirepülését és behúzását közösen tekinthetik meg a tóparton, a kettő között pedig megtartják a szokásos körkapcsolást is a környék többi vadlúd-csapatáról. November 28-án, szombaton 9 és 13 óra között limitált létszámú szakvezetéses túrákat indítanak az Építők parkjában található madármegfigyelő torony mellől. A programokra ide kattintva lehet regisztrálni.

Ebben az időpszakban érdemes megfigydelni a Tatára érkező északi vadludak napi mozgásátForrás: /vadludsokadalom.hu

Akik személyesen nem tudnak részt venni az eseményeken, azok virtuálisan is bekapcsolódhatnak a szakmai nap programjába. A tómederben és a táplálkozó területen november 10-től élő webkamerán lehet nyomon követni a ludak mindennapjait. A Szakmai Napon a Filmdzsungel Stúdió lenyűgöző természetfilmjeit fogják vetíteni YouTube-csatornájukon. A madarászversenyt élőben közvetíti helyszíni bejelentkezésekkel Orbán Zoltán ornitológus. További információkat a szervezők weboldalán és az esemény Facebook oldalán találhatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek