Használják ki a hosszúhétvégét és eredjenek a kalandok nyomába!

Közeleg a hosszúhétvége, amikor nagy kár lenne otthon ülni, hiszen minden nap bővelkedik a szabadtéri programokban, ahol levezethetik a felgyülemlett stresszt, és feltölthetik magukat a természet adta energiával. Lenne kedvük egy ártéri kajakozáshoz, esetleg izgalmas kalandtúrán fedeznék fel a környéket? Esetleg a múltba tennének utazást egy kellemes túra során, vagy elekromos kerákpárral indulnának útnak? Íme, a programajánlatok szerte az országban.

Háros - Egy igazi ártéri erdő Budapest szélén

Október 23. péntek, 12:00-14.00

Kajakos kalandra indulhatnak Dél-Budán, ahol felfedezhetik a holtágat és a szigeteket. Az őszi ártéri erdő szépségei a kevesek által ismert Hároson keresztül tárulnak fel. Jelenleg magas vízállásnál látogathatják meg az elárasztott erdőt és a vízzel körbe ölelt szigeteket, kicsit a Gemenci erdőt idézve, ám mindezt Budapesten belül.

Igazi élmény a vízről csodálni az őszi tájat - illusztrációForrás: skeeze/Pixabay

A rövid, de annál szebb útvonalon a kajakokkal könnyedén és kényelmesen megtehető az út. A hűvösebb idő se szegje kedvüket, mert a felszerelés része a spritzdeck, azaz hullámkötény is, ami jelentősen emeli a komfortérzetet. Ha van, hozzák el a vízálló fényképezőgépeket is, mert gyönyörűek lesznek az ősz színei. A részvételi díj 4000 Ft/fő. További információkat az esemény Facebook oldalán találhatnak.

A legendák völgye – Holdvilág-árok körtúra

Október 23. péntek, 8:00-19:00

A Visegrádi-hegység egyik legvadregényesebb szurdokvölgyét járhatják be ezen a túrán, melynek útvonala szív alakot ír le. A kanyonszerű völgy kultikus helyként is ismert, és csodaszép kirándulóhely is egyben, természeti és geológiai szempontból is különleges, védett erdőség részét képezi. Érdemes tehát megismerni vagy újra felfedezni ennek a helynek a varázsát. A túrát Kiskovácsiból kezdik, majd az alig több mint két kilométeres, ám kalandos völgy után kis sétával érik el a Lajos-forrást, ahol kis pihenőt tartanak, és isznak a szintén jól ismert forrás vizéből. Itt majd nyugatra fordulnak, és az erdő csöndjét élvezve a Hosszú-réten át jutnak el a Lom-hegy nyeregig, utána pedig délre fordulva a piros jelzésen érnek vissza Nagykovácsiba. Készüljenek arra, hogy a völgyben több helyen gázlók illetve fatörzsek vezetnek át, egy hosszabb szakaszon vaslétra van. A túra távja: 10 km, a szintemelkedés: 440 m. Ára: 6900 ft. Itt 10 éves kor feletti, kalandvágyó gyerekeket is jó szívvel várnak. További információkat a Túra Barát weboldalára kattintva találhatnak. 

Ősz záró túra a Naszály csúcsra

Október 24. szombat, 8.30-14.00

Másszák meg a Naszály hegy Váci oldalát, és pihenjenek meg a Dunakanyar felett 652 méterrel. A túra során nem csak a panorámában gyönyörködhetnek, hanem jó pár látnivalóban, amiről sok információt tudhatnak meg a túravezetőtől.

Egy jó kirándulás kihagyhatatlan, mielőtt megérkezne a tél - illusztrációForrás: StockSnap/Pixabay

A túra végeztével mindenkit egy tál forró babgulyással várnak. Az út 13 km és közepesen nehéz, a túrát eső esetén is megtartják. Helyszín: 2600 Vác, Pincevölgy 1. (Teraszkilátó Vác). Gyülekező: szombat 8:30, várható érkezés: 14:00 óra. Részvételi díj: 2500Ft. Parkolási lehetőség a vendéglő előtt. További információkat az esemény Facebook oldalán találhatnak. 

Kilátótúra a Mecsek közepén elektromos kerékpárral

Október 24. szombat, 9.00-15.00

Ezt ez e-bike túrát a Mecsek középső részének legszebb kilátópontjaira szervezték, hogy a résztvevők minél több csodálatos képet láthassanak a Mecsekről a gyönyörű mediterrán városra, Pécsre, miközben a természeti értékekben gazdag Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet hangulatos erdeiben kerékpároznak. Az e-bike-ok segítségével még hegynek felfelé is élvezhetik a túrát. Az útvonal: Pécs (Tettye) – Dömörkapu – TV-torony – Kis-tubesi kilátó – Tubesi kilátó – Mandulás – Pécs (Tettye), ami összesen 20 km, és 650 méter szintkülönbség. Részvételi díj: 7.500 Ft/fő, amely tartalmazza a túravezetést, a túraszervezést, az elektromos pedelec kerékpárok bérleti díját, a vízhatlan kerékpáros táskát és igény szerint lakatot. További információkat a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság weboldalára kattintva találhatnak. 

Emléktúra Úrkúton, a Holnemvolt Bányászfaluban

Október 24. szombat, 10.00-16.00

Az Úrkúti-őskarszt birodalmával, geológiai és bányászati legendákkal ismerkedhetnek meg ezen a különleges túrán. 

Az úrkúti őskarsztForrás: Hollófernyiges/Wikipedia

A hússzínű sziklakúpok és a közöttük tátongó szakadékok a jura időszaki óceán mélységi mámorát idézik. Találkozhatnak helyi bányászokkal, akik mangánérc darabokat adnak kézről-kézre, így kerül tapintható közelségbe egy több mint 180 millió évvel ezelőtt létező világ. A program második részében a falu felett található Köves-táblán tesznek időutazást. Az egykori mangántó látványa önmagában is különleges, falából ritka gazdagságban peregnek ki a kréta időszaki tengeraljzatot megidéző csiga, és kagylóvázak sokaságai. A programot a helytörténeti kiállítás megtekintésével koronázzák meg, ahol hangulatos szobákban eredeti tárgyak mesélnek az egykori bányászfalu dolgos, sokszor könnyes mindennapjairól. A táv 6 km. Ár: Felnőtt 850 Ft/fő, gyerek: 400 Ft/fő. További információkat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán találhatnak. 

Elektromos kerékpártúra a Belső-Őrségbe

Október 24. péntek, 09:30-15:00

Ezen a túrán csodaszép útvonalat kerekezhetnek végig, melynek állomásai: Őriszentpéter – Bajánsenye – Magyarszombatfa – Gödörháza – Velemér – Szentgyörgyvölgy – Magyarföld – Kerkáskápolna – Bajánsenye – Őriszentpéter. A túra első állomása a Natura 2000 Látogatóközpont, ahol az őrségi élőhelyeket bemutató interaktív kiállítás kiváló kiindulópontként szolgál.

Egy elektromos biciklivel hosszabb távot is kényelmesen megtehetnek - illusztrációForrás: MaBraS, Pixabay

Magyarszombatfán, a Fazekas Háznál az őrségre jellemző mesterség, a fazekasság jellegzetességeivel ismerkedhetnek a résztvevők, és fazekas bemutatót tekinthetnek meg. Ugyanitt lehetőség nyílik Őrségi Nemzeti Parki Termék védjegyes kecskesajt kóstolására is. Veleméren a falfreskóiról nevezetes Szentháromság templomot tekinthetik meg, majd Szentgyörgyvölgyön a kék fakazettás mennyezetű református templomot, Magyarföldön pedig a fatemplomot keresik fel. Ezután Kerkáskápolnán és Bajánsenyén át térnek vissza Őriszentpéterre. A táv: 42 km, a szintkülönbség: 140 m. A kerékpár bérleti díja szakvezetéssel: 8000 Ft, a túra során felmerülő egyéb költségekről az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán tájékozódhatnak. 

Feszültségoldó erdőfürdőzés a Népszigeten

Október 25. vasárnap, 15:00–18:00

Itt egy lassú, pihentető sétára invitálják. Olyanra, ahol az erdő vezeti a sétálókat. Egy ilyen séta erősítheti az immunrendszert, csökkenti a stresszt, a szorongást és a vérnyomást is. A természet többet nyújt egy szép tájnál vagy egy túraútvonalnál, itt pedig támogatást kapnak ahhoz, hogy az összes érzékszervükkel jelen legyenek, összekapcsolódjanak a természettel és egyben a saját belső tájaikat is felfedezzék. A séta helyszíne a Népsziget, ahol Budapest legnagyobb ártéri erdője található, amely egyben természetvédelmi terület is. A víz mozgása miatt az itteni erdő is állandó változásban van, nemegyszer elönti a fákat a Duna, máskor pedig megfigyelhetik a szabadon álló gyökérzetet. Rengeteg madár otthona ez a táj, találkozni lehet itt jégmadárral és szürkegémmel is. Vadregényes ösvényei, holtfás erdeje és homokos partja különleges helyszínt jelentenek a sétához. A 3 órás, vezetett erdőfürdőzés, mely gyógynövényes teázást és egészséges nasikat is tartalmaz, 8000 Ft-ba kerül. További információkat az esemény Facebook oldalán találhatnak. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek