A Szabadságfa lett Magyarországon az Év Fája

  Az Ökotárs Alapítvány hirdette meg idén is az Év Fája vetélkedőjét, idén 57 fát neveztek a versenyre az ország különböző pontjairól. A zsűri döntése alapján 14 fa jutott a döntőbe.

  Forrás: Kaposvári Szabadságfa/Facebook

  A versenyben a helyezéseket nem a fák kora döntötte el, hanem azok története: miért fontos a helyi közösségeknek, milyen szerepet tölt be, milyen legenda kapcsolódik hozzá. Ezek alapján jelentették be tegnap, hogy idén az Év Fája egy kocsányos tölgy, a kaposvári Szabadságfa lett. A Hős Fa címet a Szentkúti Öregharcos-Vasvár, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját pedig a zilizi Ezeréves tölgyfa kapta.

  A kaposvári Szabadságfa a város Berzsenyi Dániel Tagiskola udvarán áll, a fát 90 évvel ezelőtt ültették. A csemete az Írott-kőről került Kaposvárra, és ültetéskor a fa gyökereire Kassa, Kolozsvár és Nagyvárad földjét szórták, írja a Sokszínű Vidék.

  Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:
  A kaposvári Szabadságfa
  A dunakiliti Millenniumi tölgy 
  Széchényiek körtefája 
  Gerlai nagy platán 
  Hárskapocs – Szentendre, Alsó-Izbég 
  Szentkúti Öregharcos – Vasvár 
  Ziliz legendája az Ezeréves Tölgy
  Fekete Nyár Ácsteszér büszkesége 
  A győrszemerei Tündér-tölgy 
  Juharfás út – A múlt és a jelen találkozása 
  Imrehegyi terebélyes eper 
  Nap utca tölgyfája 
  Jákó szeretettől gyógyuló Platánja 
  Nagy Nyárfa 

   

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!