Egy elsüllyedt falu őrzője lett az Európai Év Fája

A fák és az emberek kapcsolatára igyekszik felhívni a figyelmet az Európai Év Fája verseny, ami már 10 éve buzdítja szavazásra az érdeklődőket. A 2020-as elismerésért 16 ország 16 gyönyörű és érdekes, elismerésre méltó fája versenyzett egymással.

Forrás: Fotó: Marek Olbrzymek / treeoftheyear.org/

Az eredményeket március 17-én délután hirdették ki. A voksolás alapján pedig, 47 266 szavazattal egy csehországi fa, Az elárasztott falu őre lett az idei győztes - olvasható a treeoftheyear.org oldalán.

A Chudobínská fenyő a Vír gát bal oldali partjának egy nyúlványán áll, pontosabban félig-meddig egy sziklán. És büszkén vagy inkább szomorúan őrzi a valaha létezett Chudobín falu elárasztott maradványait. A településről elnevezett fa ma már nem csak egy tájékozódási pont és jó fotótéma, hanem a bizonyítéka annak, hogy a természet képes ellenállni nem csak az éghajlatváltozásoknak, de az emberei tevékenységeknek is, mint egy gát építése.

A Vír gát madártávlatbólForrás: Shutterstock.com

A második helyet a horvát Ginkgófa Daruvárból kapta, a harmadik helyen pedig Oroszország Magányos nyár fája végzett. Idén nem lett dobogós magyar fa, de ami késik nem múlik, hiszen tavaly a pécsi Havi-hegyi mandulafa lett a verseny győztese. Hazánkat idén a több mint 90 éves kocsányos tölgy, A kaposvári Szabadságfa képviselte, és a 7. helyen zárt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek