Erre figyeljen, ha a kutyájával túrázik

  Az európai állatorvosok 78 százaléka szerint általánosságban elmondható, hogy megnövekedett a vérszívó ízeltlábúak, köztük a kullancsok és bolhák száma, 74 százalékuk pedig állítja, hogy ez a hidegebb hónapokban (október és március között) is megfigyelhető. Több mint kétharmaduk szerint ezzel egyidőben megnőtt az általuk terjesztett kórokozók miatti betegségek aránya is.

  Forrás: Martin Tajmr/pixabay.com

  A megkérdezett magyar állatorvosok 98 százaléka szerint Magyarországon gyakoribbá vált a kutyák kullancsok által terjesztett betegsége, a babéziózis - derül ki az MSD Animal Health közleményéből, mely a 2020 elején, a Protect Our Future Too kezdeményezés keretében Európa-szerte végzett felmérésről szól. A kutatást állatorvosok és gazdik körében végezték, és arra voltak kíváncsiak, milyen negatív hatással van az éghajlatváltozás a társállatokra.

  Az éghajlatváltozás egyik jelentős hatása a paraziták, különösen a kullancsok számának növekedésében jelentkezik, hiszen a melegebb éghajlat hatására hosszabb ideig képesek életben maradni az élősködők.

  „Az éghajlatváltozás hatására új kullancsfajok is megjelennek olyan területeken, ahol korábban nem voltak, másfelől aktivitásuk időtartama is meghosszabbodik" – állítja Prof. Farkas Róbert. „A bolhák és kullancsok nagyon érzékenyek a hőmérséklet és páratartalom akár apró változásaira is, ezért az éghajlat változása jelentősen befolyásolja szaporodásukat és aktivitásukat" – fűzi hozzá a szakértő.

  Az európai átlaghoz hasonlóan, a megkérdezett magyar társállat tulajdonosok 74 százaléka gondolja úgy, hogy eleget tud a kullancsok és paraziták hordozta veszélyekről, ám a megkérdezett állatorvosok 69 százaléka úgy véli, hogy a gazdik nem elég tájékozottak a társállatokat fenyegető kockázatokról, amelyeket az éghajlatváltozás következtében gyakoribbá vált ízeltlábú paraziták okoznak.

  Forrás: LUM3N/pixabay.com

  Mivel a kullancsok a különféle kórokozók terjesztése miatt veszélyt jelentenek a társállatok egészségére, a melegebb időjárás következtében, a korábbiaknál fontosabbá válik a kullancsok elleni védekezés. A hazánkban megkérdezett társállattartók 77 százaléka egész évben védi állatait az ízeltlábú külső élősködőktől, 13 százalékuk azonban csak a nyári hónapokban gondoskodik a védelemről.

  A kutatás eredményei alapján, a magyar társállattartók ezen a téren felelősségteljesebbek az átlagnál, hiszen az európai vizsgálatok szerint az európai társállat tulajdonosok csupán 62 százaléka gondoskodik az egész éves védelemről, 21 százalékuk pedig csak nyáron teszi ezt. Hazánkban a társállattartók 79 százaléka először az interneten keres információt ezzel kapcsolatban, s csak 42 százalékuk keresi fel az állatorvosokat.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!