Lezárják Anglia legnagyobb és leghíresebb szurdokvölgyét

Az angliai Somerset megye egyik kedvelt turisztikai attrakciója hamarosan bezárja kapuit a koronavírus-járvány miatt. A Cheddar-szurdok Nagy-Britannia egyik leglátványosabb természeti jelensége a félelmetes szikláitól a földalatti cseppkőbarlangokig, amely számos lenyűgöző titkot tartogat őseinkről, illetve a barlangászat és a sziklamászás nemzetközi központja. A következő 12 hónap alatt nem valószínű, hogy újra megnyílik a népszerű hely, ahol számos barlang, múzeum és kávézó is található.

A természeti szépségéről híres hely kiépített, és maximálisan kiszolgálja a látogatókat, amíg be nem zárjákForrás: LincsPaul/Wikipedia

A hely jövőjét nagy bizonytalanság övezi, mint az üzemeltető cég, a Longleat Enterprises közölte. Mint írták, a Covid-19 járvány miatt a Cheddar-szurdok és barlangjai belátható időn belül bezárnak, és nem látnak esélyt arra, hogy a látványosság az idei év hátralévő részében működőképes lesz. Nagy a bizonytalanság a vírus 2021-es alakulása miatt is.

A terület lezárása óriási veszteség lesz az arra kirándulóknak, hiszen ez Anglia legnagyobb szurdokvölgye, csaknem 400 méter mélységével és közel 5 km hosszúságával. Maga a szurdok a becslések szerint 300 millió éves.

A Cheddar-szurdok korát 300 millió évre tippelikForrás: Diliff/Wikipedia

Ez a csodálatos hely azért is népszerű és látogatott, mert itt fedezték fel Nagy-Britannia legrégebbi komplett csontvázát, ami cheddari ember néven ismert, és akit mintegy 9000 évvel ezelőtt temettek el a barlangban.

A barlangtúrákat és a sziklamászást már eltörölték a Covid-19 járvány kitörésekor. Július 27-én még felmerült a lehetősége néhány program újbóli elindításának, de még azon a napon bejelentették, hogy előre a körülmények miatt ezt nem tudják kivitelezni. Sajnos így a Cheddarban dolgozók legtöbbje is elveszíti a munkahelyét. 

A hónap elején a brit Foglalkoztatási Tanulmányok Intézetének (IES) elemzése szerint valószínűleg az Egyesült Királyságot mintegy 450 000 elbocsájtás sújtja az elkövetkező hónapokban – írja az Evening Standard.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek