Az ember a kozmosz közepén érezheti magát Olaszország egyik legsötétebb völgyében

Az észak-olaszországi Valle d'Aosta térségében található Lignan Saint-Barthélemy-völgye már régóta a csillagászok paradicsoma, most az olasz város az országban elsőként kapta meg a Csillagfény-park (Starlight Stellar Park ) minősítését az UNESCO-hoz tartozó Starlight (Csillagfény) Alapítványtól, melynek célja az éjszakai égbolt és a „csillagfényhez való jog" védelme. A díjat olyan területeknek ítélik oda, amelyek felett különösen tiszta az égbolt - derül ki az euronews.com cikkéből.

A saint-barthelemy-i obszervatóriumForrás: P. Calcidese–Fondazione C. Fillietroz/commons.wikimedia.org

A területen található Valle d'Aosta autonóm régió csillagászati obszervatóriuma is. "A Saint-Barthélemy-völgyet hegygyűrű veszi körül, amely elég magas ahhoz, hogy megvédje ezt a területet a közeli nagyvárosok, például Aosta, Torino és Milánó fényszennyezésétől - mondja Andrea Bernagozzi, az obszervatórium egyik kutatója. Ugyanakkor az eget nem takarják ki a hegyek, és rengeteg csillagrendszer látható szabad szemmel, a Tejút mellett az Andromeda-galaxist is meg lehet figyelni innen.

A környéken kevés az utcai lámpa, de még ezeket is speciális, LED-es változatokra cserélték, amelyek teljesen lefelé irányulnak, felfelé nem szórják a fényt.

Éppen Olaszországban végeztek egyébként egy közösségi kutatást az utcai lámpák fényszennyezésével kapcsolatban, még a koronavírus idején.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek