Olaszországban több ezren vettek részt az erkélyükről egy kutatásban

Az Olasz Nemzeti Kutatási Tanács kihasználta, hogy olyan sokan tartózkodnak egyszere otthon, mint talán még sosem. Arra kérte az embereket, hogy segítsenek információkat gyűjteni a fényszennyezésről, egész pontosan arról, hogy mennyi fény szűrődik be az utcáról a lakásokba - derül ki a Travel and Leisure cikkéből.

Olaszország éjszakai fényei 2014-benForrás: NASA/commons.wikimedia.org

A múlt hónapban több mint 7000-en töltötték le az ehhez szükséges alkalmazást, hogy részt vegyenek a #scienzasulbalcone #tudományazerkélyról nevű projektben. A méréshez a résztvevőknek le kellett kapcsolniuk a lámpákat a lakásukban, míg a telefon kameráját a legvilágosabb fényforrásra irányították, amely beszüremlik hozzájuk. Az alkalmazás megmérte a fényerőt, és az adatokat továbbította a kutatóknak.

"Ezzel a kísérlettel azt is szerettük volna elérni, hogy kicsit közelebb hozzuk az emberekhez a mérési technikákat, tudományos módszereket, hogy belekóstolhassanak gyakran összetett folyamatokba"- mondta Alessandro Farini, a Firenzei Nemzeti Optikai Intézet kutatója, a kísérlet egyik szervezője.

A tudósoknak egyébként nehéz összegyűjteni a fényszennyezésről szóló információkat, mert ehhez az kell, hogy széles körben „bepillanthassanak" az emberek otthonaiba, méghozzá éjszaka. Ezek az adatok azonban fontosak a közegészségügy és a tudomány szempontjából is. A fényszennyezés többek között gyengítheti az immunrendszert, és veszélyeztetheti a csillagászok munkáját.

A március 23-tól március 25-ig tartó kutatásban minden tartományból vettek részt. Nem meglepő módon az adatok azt mutatták, hogy a városokban csaknem kétszer akkora a fényszennyezés, mint vidéken.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek