Ismét vár ránk a csillagok világa a Zselicben

Az ötödik születésnapját ünneplő létesítményben, és a négyszerű éjszakai csillagnéző túráján még 2018-ben vettünk részt, de azóta is ámuldozva beszélünk az élményről. Az erdő mélyén sétálva és feltekintve a kristálytiszta égre olyan volt, mintha pár pillanatra eggyé váltunk volna a mindenséggel. Karnyújtásnyira voltak a csillagok, és végigsimítottuk a Tejút hátát is.

A Tejút az erdő szélérőlForrás: SEFAG Zrt

Éppen ezért fogadtuk örömmel azt a hírt, miszerint június 20-tól visszaköltözik az élet a Zselici Csillagparkba, és újraindulnak a járványhelyzet miatt félbeszakított ismeretterjesztő programok. Az újranyitásról szóló sajtóközleményből az is kiderült, hogy a látogatók biztonságára fokozottan ügyelve, az egészségügyi előírások maximális betartásával kezdődnek meg a természetjáró és csillagnéző túrák, valamint a Csillagvizsgáló csillagászati és természeti programjai.

De nem csak a megszokott előadásokkal tér vissza a park, rögtön egy új, a Magyar Asztrofotósok Egyesületével közösen összeállított, különféle égitesteket ábrázoló, lenyűgözően szép fényképekből álló kiállítással indítja a nyarat.

A Kaposvár melletti zselici erdőről azt érdemes tudni, hogy hazánkban elsőként kapta meg a Nemzetközi Csillagoségbolt-park címet, mivel itt rendkívül alacsony a fényszennyezettség. A Csillagpark területén a legközelebbi falvak éjjeli lámpái is csak halványan pislákolnak a horizonton, ami utánozhatatlan lehetőséget kínál az égbolt megfigyelésére.

A csillagvizsgáló éjjeli arcaForrás: SEFAG Zrt

Az éjszakai csillagnéző túrák mellett már a távcsöves programokra és a planetáriumi vetítésekre is jelentkezhetnek az érdeklődők. Illetve a több napos zselici túrák is elérhetők, ahogy szállásként a csillagvizsgáló szomszédságában lévő Hotel Kardosfa*** is fogad vendégeket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek